Партийни събрания в ГЕРБ за издигане на кандидатури за кмет

...
Партийни събрания в ГЕРБ за издигане на кандидатури за кмет
Коментари Харесай

Започва битката в ГЕРБ за кмет на Пловдив

Партийни събрания в ГЕРБ за издигане на кандидатури за кмет на Пловдив, кметове на регионите и за листата на общински съветници стартират от през днешния ден. В продължение на три дни членовете на партията, които са над 1000, ще вземат решение кои свои представители да предлагат за идващите четири години на локалната власт.

Събранията са планувани по график в шестте районни организации. Тази вечер от 18 часа са свикани членовете на „ Централен ” и „ Северен ” надлежно в Дома на техниката на ул. „ Гладстон ” и в залата на Земеделския лицей на бул. „ Дунав ”. Структурите се оглавяват от кмета на регион „ Централен ” Георги Стаменов и някогашния народен представител Стефан Дедев.

На 23 юли ще редят пасианса в „ Южен ”, чийто ръководител е общинският консултант Георги Василев, и в „ Източен ”, чиято партийна конструкция се оглавява от шефа на „ Чистота ” Иван Стоянов.

На 24 юли ще е борбата в „ Тракия ” с ръководител Костадин Димитров, който е и кмет на региона, и „ Западен ”, където партиен началник е общинският консултант Ясен Михайлов.

Събранията са открити за всички жители,

както разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Външните хора обаче няма да могат да оферират претенденти на партийното съвещание, нито да гласоподават, а единствено да слушат. Ако имат свои номинации, ще ги внасят непосредствено в централата на ГЕРБ, какъвто апел след Бойко Борисов насочи към пловдивчани и кметът Иван Тотев, който е локален водач на партията.

В ГЕРБ към този момент се води тиха борба сред лобита, за разлика от 2015 година, когато персонално тогавашният зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи още преди събранията, че Иван Тотев е заслужен за втори мандат. Този път обаче за кмет на града ще бъде препоръчан и регионалният шеф Здравко Димитров, който се употребява с все по-голям престиж в Пловдив, научи „ Марица ”. За поста градоначалник се спряга също по този начин кметът на „ Централен ” Георги Стаменов, натрупал много опит в региона. В партийната организация на " Централен " членува и ръководителят на бюджетно-финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която има съществено въздействие в локалната конструкция на ГЕРБ.

Иван Тотев си има твърдо лоби, изключително измежду съпартийците, получили хубави длъжности в миналия мандат. Самият градоначалник си заплаща членския импорт още от едно време в „ Източен ”.

Там е и мощното ядро на приятелския кръг

- шефът на ВиК и общински консултант Спартак Николов и шефката на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Радослава Ташкова, чийто брачен партньор е депутатът Атанас Ташков, от същата партия.

Кандидатите ще се дефинират с очевидно гласоподаване - който получи повече гласове, попада в листата. На събранията би трябвало да участват най-малко половината от членовете. В ГЕРБ споделят, че много хора са в отпуск и няма да са в цялостен състав.

Според напътствията на Изпълнителната комисия всяка конструкция би трябвало да издигне не по-малко от трима претенденти за кмет на Пловдив и трима за кмет на регион. За Общинския съвет номинациите могат да бъдат доста повече, защото листата на ГЕРБ ще е цялостна - 51 кандидати, колкото е и броят на съветниците в Пловдив. Желаещите са десетки, изключително в " Южен ", откъдето в този мандат са определени седем съветници от ГЕРБ.

Подкрепа в своите региони имат и настоящите кметове Георги Стаменов на „ Централен ”, Костадин Димитров на „ Тракия ”, Димитър Колев на „ Западен ”, Николай Чунчуков на „ Източен ”.

Нов претендент ще има за „ Северен ”,

чийто кмет инж. Ральо Ралев приключва безславно мандата в ареста по обвиняване за рушвет. В ГЕРБ обаче не изключват някой да го номинира отново по модела „ Иванчева ”. За мястото на Ралев се разисква кандидатурата на шефа на „ Градини и паркове ” Стоян Алексиев. Директорът на „ Чистота ” Иван Стоянов, който е и началник на районната партийна организация, се спряга за кмет на „ Източен ”. Запознати обаче настояват, че се е отказал в интерес на Чунчуков.

За Общинския съвет не могат да се кандидатират членове на ГЕРБ, които употребяват общинско жилище, какъвто беше казусът с някогашния началник на Областно пътно ръководство Петър Попов. Съветници нямат право да заемат длъжности в общинските структури, в това число и в предприятия. В този мандат нямаше спънка, да вземем за пример, съветникът Александър Радев да работи в „ Жилфонд ”.

Окончателното решение за кандидатурата на кмет на Пловдив ще взема Бойко Борисов. Очаква се до края на август водачът на ГЕРБ да уточни един всред номинираните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР