Партийната субсидия от 1 лев едва ли е гарант за

...
Партийната субсидия от 1 лев едва ли е гарант за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Решението за намалената субсидия има наказателен ефект


Партийната дотация от 1 лев надали е поръчител за почтеност на изборите. При сходни катаклизми нормално страдат дребните партии. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БТВ.

„ Българска социалистическа партия ще се оправи, тя е изтърпяла много по-сложни времена “, уверена е тя и напомни, че през 1999 година отново е имало локални избори и тогава обстановката на "Позитано " е била по-страшна, в сравнение с в този момент. Българска социалистическа партия обаче се е справила и е постигнала еднакъв резултат със Съюз на демократичните сили.

„ Това предложение за дотацията от 1 лев няма да издържи дълго “, счита вицепрезидентът. Според нея решението за понижената дотация има лек углавен резултат, защото е следила по какъв начин през 2009 година съвсем едни и същи хора, които тогава са защитавали по-големите дотации, в този момент със същия жар пазят по-ниските.

"Да, човек може да промени за 10 години мнението си? ", пита се тя. "В Европа моделът за финансиране на партиите е разбъркан ", изясни вицепрезидентът. Според нея финансирането от бизнеса у нас няма да е проблем, в случай че бъде транспарантно. "Вероятно има богати хора в Българска социалистическа партия, които ще дарят. "

По думите ѝ в преходните и заключителни разпореждания на закона има текстове, свързани с финансирането на партиите от бизнеса. "Не съм сигурна дали ще има президентско несъгласие върху дотациите, тъй като законът още е доста топъл ", сподели още Илияна Йотова.

Тя обаче пита какво постанова в този момент да се случи това, 4 години след референдума? По думите ѝ се употребяват способи съперникът да бъде отхвърлен служебно.

В Европа има различен елитарен кръг, който взема решения, сподели Йотова във връзка избора в Европейския парламент. Според нея има опит за дестабилизация на ЕНП, тъй като с просто око се вижда, че групата е разграничена. За първи път по какъв начин ще се разпеделят постовете ще рефлектира върху политиките на всяка страна. В същото време е добра оценка за България, че три дни трима българи са обсъждани за три разнообразни позиции. Това е оценка и за тези хора.

Според нея имената не са спекулативни, а същински и са пристигнали от разнообразни институции. Тя самата е схванала, че имената на Кристалина Георгиева и Сергей Станишев са пристигнали в нощта на разискването. „ Жан-Клод Юнкер - последният ръководител на Европейската комисия, беше определен на 3-ия път, на 3-ата среща на върха “, даде образец Йотова за това, че сходни полемики за постовете в Европейски Съюз не са нещо ново.

„ Източна Европа е огромният губещ, счита обаче тя. От 2004 година насам имаше флирт с нея. Но в този момент решенията се вземат от хора, които не са доста благосклонни към тази географска широчина. Важните постове в Европейски Съюз се заемат в този момент от хора, поради които няма скоро да влезем в Шенген, както и съм черноглед за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани ", предвижда Йотова.

Според нея за приемане на българско поданство би трябвало да бъде въведено условието за положително притежаване на българския език и това да бъде европейското равнище В2. Това ще значи обвързаност към страната и евентуално доста от хората, които получават поданство, ще остават у нас. Сега множеството просто минават през страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР