Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие

...
Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие
Коментари Харесай

Парламентът направи партийната субсидия 1 лв. за глас на първо четене

Партийната дотация да стане 1 лева, реши Народното събрание, като одобри на първо четене плана за смяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега дотацията е 11 лева за всеки получен на парламентарни избори глас.

" За " гласоподаваха 117 депутати от 207, като гласовете " за " пристигнаха от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". От изявленията на народни представители от " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация се разбра, че макар че поддържаха плана на първо четене, те са срещу него и ще предложат промени преди второто, дефинитивно, гласоподаване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изявленията в залата, с цел да разгласят, че са създали предлагането, с цел да провокират спор по тематиката, защото до момента те са носили негативите.

В ГЕРБ удовлетворени, че провокирали спор по тематиката

" Не ГЕРБ е партията, която дава партийните дотации - не може една част от Народното събрание да бъде упреквана в чорбаджийство ", сподели Тома Биков. " Със сигурност позитивът от това наше предложение е този спор, който се води през днешния ден тук. През последните няколко години дебатът за партийните дотации се водеше в телевизионни студиа, шоу стратегии, в места, където не му беше мястото ", сподели Биков. Той добави, че е ясно, че като се понижи партийната дотация, партиите ще се финансират от друго място.

" На нас стартира да ни омръзва тази роля за виновника на партийните дотации. Радвам се, че през днешния ден чухме от опозицията какъв е позитивът за тези дотации ", сподели Биков, Той напомни, че преди 3 години на референдум 2.5 млн. души са дали своят вот за понижаване на дотациите на 1 лева " Не им беше обяснено за какво се дава партийна дотация. Позволихме това мнение да бъде образувано в обществото, то беше образувано, хората излязоха и гласоподаваха. Вероятно този избор не е бил задоволително осведомен, само че той е реалност. Резултатите от референдума се трансфораха в политически факт, който, в случай че помните, беше дефиниран като един анти-ГЕРБ избор ", разяснява Биков.

" Субсидиите са за всички партии, факт е, че евентуално се изяснява мъчно за какво са 11 лева Много ли са тези пари за 1 партия? Колко бихме икономисали, в случай че дотациите паднат ", попита Биков. Според него всички тези въпроси може да намерят отговор през дебата в Народното събрание. Биков съобщи, че в ГЕРБ споделят опасенията на опозицията. " Но се нуждаем от поддръжка, когато тези дотации се дават ", съобщи Биков.

" Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, само че ще подкрепиме да е 0 лв. дотацията. " Това сподели по-рано през днешния ден депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски при четвъртото му появяване в Народното събрание за две години.

Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев, разгласи предходната седмица министър председателят Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предлагането му беше придвижено, откакто бе признато от изключително съвещание на бюджетната комисия. Ходът на премиера и водач на ГЕРБ бе провокиран от концепциите на Движение за права и свободи за понижаване на Данък добавена стойност и от " Шоуто на Слави Трифонов ". Трифонов заяви неотдавна, че партиите получават по-голяма дотация от полагащата им се. Първият опит дотацията да стане 1 лев беше след акция на " Шоуто на Слави " през 2017 година Тогава предлагането на ГЕРБ не мина през Народното събрание и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лв. на глас.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР