Партията Република, напред! (LREM) на президента Еманюел Макрон може днес

...
Партията Република, напред! (LREM) на президента Еманюел Макрон може днес
Коментари Харесай

Партията на Макрон може днес да спечели поне 80% от депутатските места

Партията " Република, напред! " (LREM) на президента Еманюел Макрон може през днешния ден да завоюва най-малко 80% от местата в долната камара на Народното събрание измежду изборна интензивност, която ще е по-ниска от първия тур и евентуално ще намалее до 47% от имащите право на глас.

В същото време държавното управление удостовери в петък, че ще извърши промяна, с която да се усили представителството на дребните партии.

Две допитвания, огласени в петък, демонстрираха, че LREM може да завоюва сред 430 и 470 от общо 577 места за народни представители.

Далеч обратно ще остане обичайна десница " Републиканците " със 70-95 места, следвана от социалистите с 25-35 и Националният фронт с 1-6 депутати.

Избирателната интензивност от първия тур бе 48.47%, а в този момент се чака да намалее до 47%, най-ниското равнище в историята на Петата република.

Това значи, че партията на Макрон завоюва една трета от гласовете на първия тур, само че довечера може да се окаже с най-голямото посланичество от десетилетия насам. Опонентите на президента предизвестиха, че сходно внушително болшинство е опасност за демокрацията и в Народното събрание не остава пространство за сериозен спор.



Избирателната система на Франция отстранява след първия тур претендентите с по-малко от 12.5% от гласовете, а на втория тур печели този, който е събрал най-голяма поддръжка. Това значи, че на балотаж може да отидат до 8 претенденти, а спечелилият може да е събрал много под 50% от бюлетините.

Новият министър на технологиите Мунир Махжуби съобщи тази седмица, че държавното управление ще изиска Народното събрание да се заеме с този проблем. " Като въведем детайл на съразмерно посланичество, партиите с дребна поддръжка ще имат повече депутати. Това би било почтено и най-много би подобрило дебата ", изясни 33-годишният политик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР