Партията Право и справедливост на министър-председателя Матеуш Моравецки получава най-много

...
Партията Право и справедливост на министър-председателя Матеуш Моравецки получава най-много
Коментари Харесай

В Полша: Това е краят на Право и справедливост

Партията „ Право и правдивост " на министър-председателя Матеуш Моравецки получава най-вече гласове на парламентарните избори в Полша - 36,8 %. Това значи 200 депутати в 460-местния парламент - сочат прогнозните резултати.

Но трите опозиционни сили дружно биха могли да вземат повече места от " Право и правдивост ". Либерално-консервативната " Гражданска коалиция "  на някогашния министър председател Доналд Туск получава 31,6 %, което дава отговор на 163 места. Консервативно-либералният съюз " Третият път " разполага с 13 % от гласовете, " Нова левица " - с 8,6 на 100, съгласно прогнозните резултати. Официалните данни следва да бъдат оповестени през днешния ден, изборната интензивност е достигнала рекордните 72,9 %.

Достатъчно гласове за опозицията?

Трите партии водеха предизборните си акции поотделно, само че със сходни обещания - да смъкват от власт " Право и правдивост "  и да възстановят положителните връзки с Европейския съюз. Туск сподели, че опозицията разполага с задоволително гласове, с цел да измести " Право и правдивост "  от ръководството. " Никога не съм се радвал толкоз доста на второто място. Полша завоюва, завоюва демокрацията - това е краят на държавното управление на " Право и правдивост. "

" В неделя беше комплициран завършек на препирните и подаянията в Полша - поставено бе началото на съдействието и на вложенията в нашето бъдеще ", съобщи Шимон Холовня от " Третият път ".

Лидерът на " Право и правдивост " ( " ПиС " ) Ярослав Качински акцентира пред своите последователи в партийната централа, че резултатът на неговата партия - съвсем 37 % - е огромен триумф. Въпреки това " ПиС " може и да не се окаже в положение да резервира властта. " Въпросът, който си слагаме, е дали този триумф ще може да се материализира в още един мандат на нашето държавно управление. Това е нещо, което не знаем ", изясни той. " Но ние би трябвало да имаме вяра и да знаем, че без значение дали сме на власт или в съпротива, можем да осъществяваме нашия план по разнообразни способи. "

Потенциален съдружен сътрудник на " ПиС "  е единствено ултрадясната " Конфедерация ", взела 6,2 % от гласовете. Това би означавало 12 места, т.е. общо двете политически сили ще имат по-малко от нужните 231. Освен това по време на предизборната акция партията неведнъж акцентира, че не желае съюз с " ПиС ". При всички случаи държавното управление в Полша ще бъде формирано мъчно, предвижда АРД.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Полша: Управляващите против инвитро процедурите

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР