Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ поиска Българската православна църква

...
Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ поиска Българската православна църква
Коментари Харесай

Партията на Валери Симеонов иска църквата да канонизира Левски за светец

Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ изиска Българската православна черква (БПЦ) да канонизира като светец Васил Левски.

Това е следващата самодейност, която политици подхващат към 145-ата годишнина от гибелта на Левски. Преди дни водачът на " Атака " (партньор с НФСБ в обединението " Обединени патриоти " ) Волен Сидеров разгласи, че ще изиска основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да ревизира правосъдния развой против Апостола, на който е наказан за престъпно закононарушение. Призивът на НФСБ за канонизиране на Левски не е първият. Преди години пловдивски неправителствени организации публично насочиха такова искане, а през 2011 година и ловчанският митрополит Гавриил се разгласи за това. Досега Светият синод не се е произнасял по настояването. Потърсен от " Дневник ", представителят на БПЦ отхвърли коментар.

" От НФСБ осъзнаваме, че Светата ни БПЦ има одобрени със епохи правила за канонизация ", се споделя в апела на партията към църквата. След това се изброяват дарения, които групировката е направила за православни храмове и параклиси.

От НФСБ показват, че като претекст срещу канонизацията на Васил Левски постоянно се акцентира, че той самичък е напуснал манастира и се е отказал от своя ранг. Те обаче показват увереност, че Левски не го е направил, " с цел да се отдаде на всемирски удоволствия и метод на живот " и по тази причина не може да му се вменява във виновност.

" С живота си на безсребърник и монах по-късно, с делата си избавление на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е потвърдил неопровержимо своята неразрушима връзка с Православната ни Вяра и своята святост. Призоваваме и молим Светия Синод на БПЦ да преодолее подозрения и съмнения, в случай че има такива, и да стартира процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски ", написа в обръщението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР