Партията на свободата с над двойно повече депутатиПобедителят Герт Вилдерс

...
Партията на свободата с над двойно повече депутатиПобедителят Герт Вилдерс
Коментари Харесай

Крайната десница триумфира на вота в Нидерландия

Партията на свободата с над двойно повече депутати
Победителят Герт Вилдерс търси съдружници за кабинет

Левицата изрично отхвърли опция за коалиция

Крайнодясната, антиимигрантска, антиислямистка и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс (60 г.) победи на парламентарните избори в Нидерландия, съобщи Би Би Си.

Формацията ще има 37 депутати в 150-местния парламент, или над двойно повече от предходния му състав. Втора мощ е обединяването на социалдемократи и зелени, водено от някогашния европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 депутатски места. Трета (с 24 национални представители) е консервативната Народна партия за независимост и народна власт на досегашния министър председател Марк Рюте, който ръководи страната в последните 13 години. А след нея се подрежда “Нов обществен контракт ” на деятеля за битка с корупцията Питър Омцихт, която ще има 20 депутати.

Победата на Герт Вилдерс, именуван “нидерландският Доналд Тръмп ” и самообявил се за обожател на унгарския министър председател Виктор Орбан, раздруса нидерландската политика. Партията на свободата се афишира за възбрана на корана, джамиите и ислямските забрадки, предлага заледяване на даването на политическо леговище и стягане на имигрантската политика. Освен това желае “суверенна Нидерландия ”, която сама да дефинира разпоредбите, заради което предлага референдум за вероятно излизане от Европейски Съюз. И е съперник на оръжейните доставки за Украйна.

“От фантастичната позиция с 37 места, която не може да бъде подценявана от никоя партия, Партията на свободата желае да си сътрудничи с другите ”, разгласи Вилдерс пред ликуващи негови последователи, събрали се в дребен бар в Хага да отпразнуват успеха. Той обаче е изправен пред тежката задача да търси съдружници за сформиране на съдружно държавно управление, за което ще би трябвало да си обезпечи поддръжката на 76 депутати.

Водачът на левите Франс Тимерманс неотложно отхвърли съдействие с Вилдерс, заявявайки, че тяхната работа е да “защитават демокрацията ” в страната. Като сигурен участник в евентално взаимно ръководство наподобява Питър Омцихт, който съобщи, че е “на линия ” за договаряния, въпреки да призна, че те ще бъдат сложни.

Дилан Йешилгьоз, водач на консервативната Народна партия за независимост и народна власт, бе уклончива, заявявайки, че Вилдерс ще би трябвало да види дали ще може да сътвори коалиция. Преди вота тя позволи Вилдерс да се причисли към държавно управление отпред с нейната партия, само че тогава изключи да бъде част от кабинет под негово управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР