Партията на Путин печели противоречиви избори в анексираните украински региони: Доклади

...
Русия приключи широко осъдените регионални и общински избори, включително в
Коментари Харесай

Русия приключи широко осъдените регионални и общински избори, включително в четири източни региона, анексирани от Украйна, осигурявайки силна подкрепа за президента Владимир Путин.

Едноседмичните избори, които приключиха в неделя, се проведоха на фона на критики за манипулиране на вота и натиска на Украйна да си върне териториите.

Съветът на Европа, водещата правозащитна група в Европа, нарече изборите грубо нарушение на международното право, докато Киев и неговите съюзници заявиха, че са незаконен опит за затягане на контрола на Москва над регионите в южната и източната част на Украйна.

Данни, публикувани от Москва и нейни представители, показват, че гласоподавателите в засегнатите от войната региони на Украйна Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са подкрепили партията на Путин Единна Русия с повече от 70 процента от гласовете във всяка територия, съобщиха държавните информационни агенции .

Подробни данни за гласуването не бяха публикувани веднага.

Всички с изключение на шепа съюзници на Русия признават регионите като част от Украйна.

Резултатите означават, че избраните от Москва губернатори в териториите, смесица от ветерани сепаратистки босове и дребни местни проруски политици, печелят пълни мандати на поста.

Нито един от четирите региона не се контролира напълно от руската армия.

Украйна, която през юни започна изтощителна контраофанзива за освобождаване на земите, бавно си връща територии в района на Запорожие и също така претендира за известен напредък в Донецк около разрушения град Бахмут.

Дмитрий Медведев, бивш руски президент и лидер на Единна Русия, благодари на всички гласоподаватели, които се явиха да гласуват в анексираните региони.

"Ние ценим гласовете на всички избиратели, но вероятно хората, живеещи на нашите нови територии... техните гласове имат абсолютно значение за нашата партия", каза той, цитиран от агенция ТАСС. „Това не е просто мандат на доверие… до известна степен, това наистина е акт на гражданска смелост и нашата партия трябва да го третира по този начин.“


В цяла Русия Обединена Русия спечели всяка надпревара за губернатор на провинция, в която се състезаваше. При гласуването в регионите обаче изборната конкуренция беше ограничена, тъй като силни кандидати, включително някои от основната опозиционна комунистическа партия на Русия, бяха блокирани от властите.

Всички значими легални политически сили в Русия, включително смесица от опозиционни партии, които дават вид на конкуренция на изборите, са като цяло лоялни към Путин и неговата 18-месечна война в Украйна.

„Не са истински избори“

Станислав Андрейчук, съпредседател на Golos, група за правата на избирателите, определена като „чуждестранен агент“ от руското правителство, каза, че случаите на манипулиране на вота в много части на Русия показват, че „това не са истински избори“.

Андрейчук каза, че неговата организация е получила доклади за задържани опозиционни кандидати, колите им са били вандализирани и в един случай документите за военни набори са били връчени на наблюдатели на изборите.

„Те правят някои абсолютно немислими неща“, каза той.

Но Кремъл каза, че изборите в Русия са били свободни и честни и че проучванията на общественото мнение и многобройните изборни победи показват, че Путин е най-популярният политик в страната.

Сред преизбраните регионални ръководители беше влиятелният кмет на Москва Сергей Собянин, близък съюзник на Путин.

На практика без опозиция, ранните резултати показаха, че Собянин взе повече от 75 процента от гласовете в руската столица, смятана за една от най-опозиционните части на страната.

През 2013 г. Собянин беше почти победен от бореца с корупцията Алексей Навални. Опозиционният политик, който беше вкаран в затвора през 2020 г. по стари обвинения в измама, според съюзниците му претекст да прекрати политическата си работа, отхвърли гласуването зад решетките.

Преди изборите жителите на Москва похвалиха Собянин за модернизацията на най-големия град в Европа. Верният на Кремъл – който е на поста от 2010 г. – ръководи множество мегапроекти, които преобразиха хоризонта на Москва.

„Москва разцъфтява пред очите ни“, каза 21-годишният студент Рухин Алиев пред агенция AFP.

Музикантът Кирил Лобанов каза, че Собянин се е справил „много добре“ като кмет, особено „през последната година“, белязана от конфликта.

Критиците на Кремъл казаха, че изборите в Москва лесно се фалшифицират поради системата за електронно гласуване в столицата, която според тях е невъзможна за проверка.

Подобни системи са въведени в много други руски региони.

Наблюдатели казват, че една от малкото конкурентни надпревари в 11-те часови зони на Русия се е появила в отдалечената Хакасия на Сибир, където губернаторът Валентин Коновалов търси преизбиране.

35-годишният комунист победи подкрепян от Кремъл кандидат през 2018 г. след вълна от редки протести в слабонаселения планински регион.

В тазгодишната кампания той първоначално се изправи срещу подкрепяния от Москва кандидат Сергей Сокол, който се представи като украсен от Кремъл „герой“, воювал в Украйна.

Сокол отпадна в последния момент по здравословни причини.

Коновалов е един от малкото регионални лидери, които не са подкрепени от Кремъл и остават на поста.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР