Партията на новия украински президент Володимир Зеленски води на вчерашните

...
Партията на новия украински президент Володимир Зеленски води на вчерашните
Коментари Харесай

Изборите в Украйна: Рокзвезда се готви за коалиционни преговори с комедиен актьор, станал президент

Партията на новия украински президент Володимир Зеленски води на вчерашните предварителни парламентарни избори с рекорден резултат. Украинците наподобява дават картбланш на някогашния комедиен артист и дилетант в политиката, чиято групировка, съгласно частичните резултати, получава над 40 % от гласовете - достижение, каквото не е записано, откогато през 1991 година някогашната руска република стана самостоятелна, оповестява френският в. " Фигаро ". Това разрешава на 41-годишният Зеленски да укрепи властта си и предвещава доста съществено възобновяване на елитите, добавя вестникът.

Володимир Зеленски довърши през вчерашния ден мълниеносното си нахлуване на украинската политическа сцена. Избран триумфално на президентския пост през април, някогашният комедиант приключи брилянтно второ деяние от завоюването си на властта - по първични данни с над 40 на 100 от гласовете на парламентарните избори, отбелязва в. " Монд ". Зеленски бележи най-хубавите резултати, постигани в Украйна на сходни избори. С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху Народното събрание - наложителен стадий в дълбокото преустрояване на страната, което той даде обещание на гласоподавателите. Обновлението към този момент е тук, добавя френският ежедневник.

Рокзвезда се готви за съдружни договаряния с комедиен артист, станал президент. Сякаш превръщането на комедиант в президент не беше задоволително, та Украйна в този момент има рокзвезда, която може да се окаже определящ политически фактор за бъдещото държавно управление, написа английският в. " Гардиън ". Четиридесет и четири годишният Святослав Вакарчук, артист на рокбандата " Океан Елзи ", е на път да влезе в Народното събрание, откакто съгласно екзитполовете неговата новосъздадена партия " Голос " ( " Глас " ) надвишава прага от 5 %. Зеленски, който смая страната, печелейки президентските избори през април, неотложно изрази подготвеност да договаря с Вакарчук за сформиране на ръководеща коалиция. Рокпевецът включи в партийната изборна листа млади експерти, доста от които - получили образованието си на Запад, и забрани сегашни и някогашни депутати да вземат участие в партията му, показва " Гардиън ".

Украинският президент Зеленски е освен политически дилетант. Досега той единствено нахвърли в общи линии концепциите си, заявявайки че желае да се бори с корупцията и да постави завършек на войната в Донбас. Как обаче ще проработи това, в случай че съветският президент Владимир Путин няма интерес от деескалация в Източна Украйна? А да бъдат лишени от властта им прословутите олигарси, които управляват бизнеса, политиката и медиите в Украйна, ще значи те повече да не бъдат облагодетелствани. Междувременно самият президент поддържа близко другарство с един-двама олигарси, отбелязва немският ежедневник " Бадише цайтунг ". Експериментът Зеленски още може да се окаже сполучлив. Само че когато някой разполага с изключителна политическа власт, той има и опцията да злоупотреби с нея. На Украйна, за жалост, такова нещо не би й било за пръв път, добавя вестникът.

Новият украински президент цели да укрепи властта си, написа в. " Ню Йорк таймс ". Зеленски се наложи като новобранец във връзка с украинската ръководеща класа, която доста гласоподаватели считат за безнадеждно корумпирана. В президентската си акция той даде обещание възстановяване на виталния стандарт и се зарече да реализира спокойно споразумяване на спора със сепаратистите в Източна Украйна. След като пое поста обаче, Зеленски откри, че пълномощията му биват спъвани от парламентаристите от съществуващия политически хайлайф. Когато се опита да уволни външния министър и основния прокурор да вземем за пример, Народното събрание отхвърли да утвърди тези стъпки. Изданието напомня, че последните изследвания преди изборите даже вещаеха, че партията на Зеленски може да получи към 50 % от гласовете, което би му разрешило да завоюва задоволително депутатски места, с цел да сформира държавно управление.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР