Партията на Лютви Местан – ДОСТ, поиска България официално да

...
Партията на Лютви Местан – ДОСТ, поиска България официално да
Коментари Харесай

Местан със завоалирана заплаха, иска признаване на турско малцинство

Партията на Лютви Местан – ДОСТ, изиска България публично да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия.
В известието, което ДОСТ популяризира, се споделя, че българската политика по въпроса с етническите малцинства е непоследователна – хем се радваме, че Албания признава българско малцинство от 50 000 българи на албанска територия, освен това със специфичен закон, хем " имитираме " грижа за малцинствата .
„ България подписа и ратифицира Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства, само че, видно от Декларацията, с която Законът е признат, в България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отхвърля съществуването на самите малцинства. Затова и в Конституцията се приказва за етническа принадлежност, за етнически и религиозни разлики, само че българският законодател изрично им отхвърля статут на малцинство. Това е типичен арогантна политика на двойни стандарти”, гласи основата на позицията на ДОСТ.
Оценката на партията на Местан е, че в България има близо 1 млн. турци. " Какво сме тогава?! Просто лица с друга етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е належащо, с цел да придобият тези разлики качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма … Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме … Но отговорът по този начин или другояче следва … Той е изискуем ", споделят от ДОСТ.
Освен за турците, ДОСТ изброява и, че в България живеели 100 000 роми, десетки хиляди арменци, както и други малцинства, които чакат признание . Партията на Местан смята, че непризнаването съставлява дискриминационно отношение и е в основата на дискриминационна политика, която е „ все по-зле прикривана “. Пример за такава дискриминационна политика били налаганите санкции за прилагане на майчин език. Припомняме, че съгласно Изборния кодекс политическа пропаганда в избирателен интервал може да се води единствено на български език. Заради неспазване на това, Местан беше глобяван няколко пъти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР