Партията на европейските социалисти (ПЕС) призовава за незабавното освобождаване на

...
Партията на европейските социалисти (ПЕС) призовава за незабавното освобождаване на
Коментари Харесай

Европейските социалисти настояват за свободата на турския политик Демирташ

Партията на европейските социалисти (ПЕС) приканва за незабавното освобождение на някогашния съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ, се споделя в известие на ПЕС до медиите.
Вчера съд в Анкара постанови Демирташ, който е в пандиза по обвинявания, свързани с терористична активност, да бъде освободен. Той обаче ще остане зад решетките, защото истанбулски съд удостовери присъда от 4 години и 8 месеца затвор, издадена през декември 2018 година
" Със задържането му в пандиза Турция нарушава правата на Селяхаттин, както и политическите права на турския народ. Както сме казвали и по-рано, тези обвинявания са политически стимулирани и тяхната единствена цел е да отстранят демократичната съпротива. Ние настояваме Демирташ да бъде освободен неотложно ", е декларирал ръководителят на ПЕС Сергей Станишев.
В известието на ПЕС се отбелязва, че през вчерашния ден съдът в Анкара изцяло е оправдал Демирташ по изказванията за терористична активност, само че друга присъда за " терористична агитация " към момента стои, макар че беше оповестена за противозаконна от Европейския съд за правата на индивида през юли.
В известието на ПЕС са представени още думите на Станишев, че " Селяхаттин е герой за човешки права и демократични свободи освен за кюрдското малцинство, само че и за всички турски жители ".
" Неговото само закононарушение е, че работи за демократична, прогресивна Турция. Той е държан в пандиза в продължение на съвсем 3 години. Турция е в нарушаване на Конвенцията за правата на индивида ", е отбелязал още ръководителят на ПЕС.
ПЕС поддържа членките си в Турция - Демократичната партия на народите (ДПН) и Народнорепубликанската партия (НРП) - и ще продължи да ги поддържа, когато техните права и правата на членовете им са атакувани, написа още в известието на ПЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР