Партията на европейските социалисти обяви, че нито един от представителите

...
Партията на европейските социалисти обяви, че нито един от представителите
Коментари Харесай

ПЕС потвърди: Никой от БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция

Партията на европейските социалисти разгласи, че нито един от представителите на Българска социалистическа партия не е дал своя вот срещу Истанбулската спогодба на форума им в Лисабон.

"БСП пълноценно е взела участие в процеса по разискване, редактиране и дефинитивно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и мнението за цялостна поддръжка на ратификацията на Истанбулската спогодба. Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 година, след което се организираха двумесечни съвещания по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които Българска социалистическа партия е имала свои представители, само че не е отправяла възражения ", изясни в известие до медиите зам.-генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Филибек посочи, че Деница Златева и Кристиан Вигенин са участвали на предварителното разискване и полемика по плана за Резолюция на съвещание на президиума на ПЕС, извършено на 24 ноември 2017 година в Брюксел. На това съвещание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразили предпочитание за корекции, ремонти и добавки към плана за резолюция, които бяха признати. Българска социалистическа партия обаче не е изразявано предпочитание за редакции.

"Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската спогодба, не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС ", безапелационен е Джакомо Филибек.

Финално резолюцията е разисквана, подложена на гласоподаване и призната с болшинство по време на пленарното съвещание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 година Делегати с право на глас от Българска социалистическа партия на съвета в Лисабон са били ръководителят Корнелия Нинова и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев.

"В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, категорично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се афишира ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите сред мъжете и дамите, ПРОТИВ насилието над дами и ЗА ратификация и използване на Истанбулската спогодба. Нито една партия от ПЕС не изрази запаси по тази част от текста.
Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ ЗА “, 13 гласа „ ВЪЗДЪРЖАЛ съдебна експертиза “ и нито един „ ПРОТИВ “. Според разпоредбите на ПЕС, в случай че партия-член има запаси към част от документа или към целия документ и по някакви аргументи делегатите не са взели присъединяване в полемиката (например не са били в залата), то тази партия има опция да съобщи в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така да вземем за пример направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат запаси по друга тематика от Резолюцията и това е маркирано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от Българска социалистическа партия не са поискали никакви ремонти и не са внесли възражения.
Всички документи са обществени и могат да бъдат открити на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон - https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/ ", допълват европейските социалисти.

Информацията идва ден, откакто Нинова изрично съобщи, че не е подкрепила Истанбулската спогодба в Лисабон.

"Във връзка с горещия спор “за” и “против” ратификацията на Истанбулската спогодба, господин Цветан Цветанов лъже, че по време на съвещание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един интернационален конгрес не съм гласувала за нея. ГЕРБ, явно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските жители. Те демонстрират лист с записалите се за присъединяване във форума, представяйки го като лист на гласувалите. Позицията ми е поредна и ще остане такава изначало и до дъно. И като политик, и като жена постоянно ще се боря за правата на дамите. Но също по този начин постоянно ще се боря срещу това дамите да бъдат използвани като знаме за налагане принудително на българското общество на джендър идеологията и така наречен обществен,а всъщност трети пол, както и против въвеждането им в българските учебни заведения. Да пазим децата. ", гласи обява на Корнелия Нинова в обществените мрежи от 31 януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР