Партията на Бойко Борисов се втурна в яростна защита на

...
Партията на Бойко Борисов се втурна в яростна защита на
Коментари Харесай

ГЕРБ брани Труд с флашмоб

Партията на Бойко Борисов се втурна в гневна отбрана на в. “Труд” във вторник. Депутати на ГЕРБ дойдоха пред Министерство на културата с днешния брой на вестника, който е с огромно заглавие: “Убиват Труд”. Акцията на партията идва ден откакто след 6 месечни договаряния и изпратена покана за непринудено овакантяване на постройката, представители на Министерство на културата запечатиха част от офисите. Редакцията на вестника държи офиси в постройката на Музея на социалистическото изкуство, без да има контракт за това с Министерство на културата. За пространствата не са плащани наеми и консумативи за 235 000 лв..

Пряко наранена от дейностите на министерството е и партия ГЕРБ. Велислав Минеков се пробва в двата си мандата да измести централата на партията от Административната постройка на НДК и да върне пространствата на двореца. Минеков даже разгласи в понеделник, че в петък стартират дейности по преместването на централата на партията.

Вестник върху стълбите

Редакционната политика на “Труд” през последните години и месеци се откроява с остри публикации против президента Румен Радев, към водачите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев. В същото време сходни сериозни материали са необичайност към ГЕРБ и други партии на статуквото.

Своеобразният флашмоб започва във вторник по обяд, когато депутатите на ГЕРБ пристигнаха на стълбите на Министерство на културата, носещи в ръце днешния брой на вестника.

“Убиват “Труд” е огромното заглавие, а под него на фотоси са изобразени “поръчителят” и “Маша 1” и “Маша 2”. От портретите излиза наяве, че медиата счита за такива, надлежно президентът Румен Радев, министърът на културата Велислав Минеков, и регионалният шеф на София Митко Михайлов.

На спонтанното сборище депутатите на Бойко Борисов постлаха с вестника стълбите на ведомството.



" Това, което се случва е невиждано в най-новата история, без правосъдно решение, при отворен правосъден спор, имаме принудително деяние от страна на властта по преустановяване на една медиа и то не инцидентна медия, а на най-стария излизащ вестник в България. Изключително неприятно усещане прави позицията на медийната ни общественост. Позицията на АЕЖ е смехотворна ", разяснява Любен Дилов - наследник.

Двамата министри - на Министерство на вътрешните работи и на културата, не трябва да се позволяват до по-висок пост от този на домоуправител, разпалено добави Дилов.

Минеков: “Труд” дължи 235 000 лв. на страната

За следващ път Министерство на културата даде да се разбере, че не става въпрос за посягане против медиа, а за отбрана на държавния интерес поради непозволено употребен парцел с години.

Ведомството пусна разбивка, от която излиза наяве, че за офисите, в които е настанена редакцията на “Труд”, се дължат 235 000 лв. за неплатен наем и консумативи. Министерството още веднъж уточни, че няма контракт за наем с фирмата-издател на вестника - “Труд Медия ЕООД. Договорът е с компанията “Южен кръст”, която е благосъстоятелност на сина на Петьо Блъсков - Петьо П. Блъсков и въпросното сдружение няма право да преотдава пространства.

Както Mediapool писа, последно през септември министерството разгласи, че изпраща.

Казусът започва на 12 юли 2021 година Тогава Министерството на културата е изпратило до “Южен кръст” ЕООД едномесечно предупреждение за преустановяване на два контракта за наем, заради неплащане на двумесечни наемни вноски и консумативи.

С писмо от 11 август 2021 година МК осведоми “Южен кръст” ЕООД, че на 16 август 2021 година следва предаване и приемане на пространствата.

На 14 октомври 2021 година “Южен кръст” ЕООД са известени от МК, че на 22 октомври 2021 година ще се извърши ново предаване и приемане на пространствата. На последната дата чиновници на МК сформират констативен протокол, с който удостоверяват отхвърли на компанията да освободи пространствата.

На 27 октомври 2021 година МК насочва искане до регионалния шеф за разкриване на административно произвеждане по реда на Закона за държавната благосъстоятелност. На тази база на 12 ноември 2021 година регионалният шеф издава заповед за изземване на недвижими парцели, в която е избран период за непринудено освобождение до 17 ч. на 26 ноември 2021 година В случай, че парцелът не бъде освободен непринудено, се насрочва авансово осъществяване по административен ред на 6 декември 2021 година от 10 ч., което да се извърши от комисия от чиновници на регионалната администрация.

Прави усещане, че заповедта на регионалния шеф е обжалвана пред Административен съд – София-град.

“Съдът намира, че нито едно от изказванията, с които се желае прекъсване на предварителното произвеждане, не е подкрепено с доказателства и с две избрания отхвърля настояването на " Южен кръст “ за прекъсване на предварителното изпълнение”, прибавят от Министерство на културата.

От ведомството показват, че “независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, фенове, слушатели, а не редовно да ощетяват държавата”.

АЕЖ: Преференции към проправителствените медии също е интервенция в свободата на изложение

В своя позиция Асоциацията на европейските публицисти показва, че свободата на словото не допуска привилегии за избрани медии, които да се употребяват с преференциално отнасяне, от достъп до конференции, изявленията, до прилагане на държавни парцели против алегоричен наем, реклами, фондове и.т.н.

“За страдание, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали сходно привилегировано отношение, а когато то бъде прекъснато, нормално се прави опит това да се показа като принуда и да се показа като опасност за свободата на словото. Само че, в случай че дадена медия е получавала по-благоприятни условия от страната или от дадена община, това е тъкмо противоположното на мечтаната невмешателство на страната в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се преглежда като опасност за свободата на словото, а в противен случай, това е изискване за заслужено отнасяне на медийния бранш. Както другите медии си заплащат наемите и консумативите, това би трябвало да важи за всички”, показват в позицията си от АЕЖ.

Оттам обаче вършат и ангажимента, че всяко деяние на властта, което визира медии, би трябвало да е добре преценено, да е пропорционално и да не дава учредения за подозрение, че се нападна свободата на словото.

Минеков: В петък стартира местенето на централата на ГЕРБ

Министърът на културата Велислав Минеков уточни късно вечерта в понеделник, че продължава с самодейността си за изваждане на централата на ГЕРБ от Административната постройка на НДК, като съответни дествия ще бъдат подхванати този петък.

“Продължаваме със същите старания (за централата на ГЕРБ - б.а.). Аз не съм не запомнил и ще упорствам още в петък да стартираме дейности за тяхно пренасяне. Нямаме време за губене”, разяснява пред “Денят с Веселин Дремджиев” министърът на културата Велислав Минеков.

" Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев написа, че те са с отпаднала нужда за НДК и щом дворецът ги дава чартърен, те са му допълнително и са непотребни. Данаил Кирилов като регионален шеф ги присвоява ", посочи Минеков.

От пресцентъра на ГЕРБ разясниха пред Mediapool, че нямат никакви преписка по проблема с страната и са научили за “действията по премахването” от присъединяване на Минеков в “Денят”.

“Министърът на културата като се изключи че не промени метода си, през вчерашния ден разгласи, че ще извади и ГЕРБ от централата ѝ. Това е невиждано изказване на представител на държавното управление в последните 31 години. ГЕРБ е втората политическа мощ. ГЕРБ не дължи безусловно никакви суми на страната за централата си, за разлика от други партии. И ние сме срещу, която и да е партия да бъде вадена от централата ѝ, по този начин както се опита да направи регионалния шеф с Българска социалистическа партия преди 1 месец”, разяснява Тома Биков по време на флашмоба пред МК.

Той предизвести, че в случай че се опита МК да извади ГЕРБ от централата, ще се сблъска “челно със стена”. Биков уточни, че партията има стотици хиляди последователи.

“Ние призоваваме и Румен Радев и служебните му министри да не пречат на България да излезе от политическата рецесия. Ако решат да пречат ще видят доста тежък отпор от наша страна”, предизвести Биков.

ГЕРБ, мисирките и пуйките

През последните години на ръководството на ГЕРБ медиите бяха изолирани и неглижирани. Лидерът на партията Бойко Борисов нееднократно е наричал представителите на медиите.

В края на последния мандат на Борисов като министър председател това отношение доближи нови равнища. Тогавашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ изолира публицистите от депутатите. Всичко стартира през март предходната година, когато с аргумента за противопоставяне на разпространяването на ковид, публицистите. По-късно се оказа, че това е въведения към преместването на депутатите в някогашния Партиен дом, където имаше " журналистически изолатор " -

Последваха подписки и, само че от ГЕРБ по този начин и не си и държаха публицистите изолирани от депутатите.

Така в продължение на месеци бе зачеркната 30-годишната традиция публицисти, депутати и гости на Народното събрание

Представителите на медиите получиха независимост да се движат в постройката на, когато ръководителят на Народното събрание към този момент не беше от ГЕРБ, а депутатите се върнаха в историческата постройка на Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР