Партията Комунистите на Русия“ се обърна към руската Федералната служба

Партията Комунистите на Русия“ се обърна към руската Федералната служба ...

Реакцията срещу сериала „Чернобил“ в Русия достигна върха си: Партия поиска държавата да заведе дело срещу авторите.Партията „Комунистите на Русия“ се обърна към руската Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации Роскомнадзор с искане да ограничи достъпа до мини-сериала на HBO „Чернобил“, както и за започването на наказателно дело за клевета срещу създателите на поредицата. Това съобщи  пресслужбата на партията позовавайки се на ръководителя на изпълнителния комитет на Централния ѝ комитет  Сергей Малинкович, предаде ТАСС, цитиран от vihrogon.bg.

„Първо, Роскомнадзор трябва да блокира достъпа до мръсния сериал на всички тракери, от всички източници. На второ място, срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент на поредицата трябва да се започнат наказателни дела по чл. 129 от Наказателния кодекс на Руската федерация за публична клевета“, каза Малинкович, като уточни, че съответните жалби за това са внесени в  Роскомнадзор и Министерството на вътрешните работи.

Партията смята, че в американския телевизионен сериал „Чернобил“ „истинската трагедия се е превърнала в обект на идеологическа манипулация от канала HBO.“ „Поредицата за драматичните събития от април 1986 г., която беше публикувана, е идеологически инструмент, предназначен да дискредитира и демонизира образа на съветското правителство и съветския народ”, подчерта Малинкович.

Той обаче призна, че хронологията на събитията от серията и нейните ключови моменти в по-голямата си част съответстват на реалността. В същото време „мотивацията, действията на самите герои, редът на взаимоотношенията в институции и колективи, накрая, моралният климат в самото съветско общество е пример за абсолютна лъжа“, сигурен е Малинкович.

 

Източник: petel.bg