Партия Зелените, част от Демократична България, ще смени името си

...
Партия Зелените, част от Демократична България, ще смени името си
Коментари Харесай

ВКС реши: Зелените от Демократична България да сменят името си

Партия " Зелените ", част от " Демократична България ", ще смени името си на Национално заседание на 21 април. Причината е дефинитивно решение на Върховен касационен съд, че има има записана друга партия със същото име. 

Това решение демонстрира съществени проблеми, свързани с вписванията на политическите партии, изясняват от организацията. През 2008 година Софийски градски съд е показал, че по делото е показано уверение за уникалност на името, издадено също от Софийски градски съд и е приел, че са налице всички предпоставки за регистриране на партията с това име. 11 години по-късно ни не разрешава да го употребяваме, пишат Зелените. 

В текста им се споделя още:

За страдание натискът към нас идва безусловно в навечерието на идните изборите за Европейски парламент, и то в миг, когато Зелените, като част от обединяването " Демократична България ", имаме всички шансове да се превърнем в действителен политически фактор, който се опълчва на корумпираното и популистко статукво.

Искаме да уверим всички наши поддръжници, членове и симпатизанти, че макар създалата се обстановка, те ще има за кого да гласоподават. Избраните от нас претенденти за евродепутати ще бъдат част от общата листа на „ Демократичната България ". Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по директна демокрация).

Зелените ще се включим интензивно в акцията за Евроизборите, като няма да се поколебаем да вложим време и сила, с цел да бъдат определени честни евродепутати, които ще отстояват демократичното развиване на България и Европа.

Зелените, като част от учредителите на „ Демократична България " призоваваме симпатизантите си да вземат участие интензивно в идното събиране на подписи за регистрация, както и в същинската акция, дружно с нашите другари от " Движение Да, България " и ДСБ. Призоваваме всички наши почитатели и последователи да гласоподават за зелените претенденти в листата на „ Демократична България " на изборите за Европейски парламент!

Всички знаем, че у нас има над 100 регистрирани партии, постоянно с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, надлежно за тяхното битие и явяване на избори.

Това за жалост не е годно за Зелените. Въпреки че името ни е в дейната политика към този момент над 10 години и сме взели участие във всички избори в този интервал, съдът постанови заличаването на партията, в случай че не променим името си. Оказва се, че съдът не признава " зеленото " като формат на политическа принадлежност, по този начин както е социал-демократичното, лявото, дясното, патриотичното или няколкото аграрни съюза.

От учредяването си до през днешния ден Зелените спечелихме и продължаваме да печелим редица борби в публичен интерес, в отбрана на природата и хората. Нашата цел е да върнем в страната правовия ред, разделянето на управляващите, свободата на словото, опазването на околната среда и по този метод да защитим ползите на българските жители и идващите генерации. Тези дела защитавахме дружно с нашите сътрудници от Европейските зелени, чийто пълновръстен член сме. 

ПРЕДИСТОРИЯТА

В интервала 2005-2008 година десетки от най-активните природозащитници от гражданския бранш и научните среди у нас вземат решение, че ще основат Инициативен комитет, с цел да учредят същинска, нова и неопетнена партия от зеления политически набор. Основните цели, които си слагат от ИК, са действително запазване на природата, смяна на политиките към стабилно икономическо развиване, унищожаване на корупционните модели и същинска правосъдна промяна.

От първите идеологически диалози сред другари, до действителното основаване на партията минават съвсем 3 години и на 18 май 2008 година над 500 делегати организират учредително заседание и избират името на партията да бъде " Зелените ". Тя е записана на 4 ноември 2008 година, като са спазени всички процедури и условия за основаването на нов политически индивид у нас.

Още с първото си явяване в парламентарните избори през 2009 година Зелените заемат осмо място от над 20 партии. От тогава насам партията взе участие във всички избори и референдуми у нас и това я трансформира в един от дейните, трайни и работещи политически субекти у нас. Нещо повече, до този миг партията не е получавала никакви държавни дотации и през всичките годините от своето основаване се е издържала главно от членски импорт и дарения от своите симпатизанти. Към момента Зелените имат десетки представители в локалната власт в страната.

Очакванията са процедурата по регистрацията на новото име да завърши до лятото на 2019 година, тъй че партията да може да взе участие на локалните избори тази есен. Предприели сме нужните процедури за това, в това число опазване на ново име, което ще обявим след националното заседание на 21 април. Затова още веднъж призоваваме последователите си за дейна поддръжка за „ Демократична България " на идните европейски избори, с цел да променяме страната към по-добро. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР