Партия „Има такъв народ” ще се опита да забави прилагането

...
Партия „Има такъв народ” ще се опита да забави прилагането
Коментари Харесай

ИТН мотае плана за въвеждане на еврото

Партия „ Има подобен народ” ще се опита да забави използването на Националния проект за въвеждане на еврото, който в петък (27 май) беше утвърден на съвещание на Министерския съвет.

Трима депутати от партията на Слави Трифонов - ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, ръководителят на парламентарната група Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева са внесли проекторешение, в което е записано, че проектът ще бъде прибавен едвам след приемането от Народното събрание на стратегически документ - разбор на резултатите от единната европейска валута.

Анализът би трябвало да съдържа главните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, положението на българската стопанска система, предстоящите промени, изгоди, разноски, опасности и провокации, както и резултатите от въвеждането на еврото в другите страни.

Миналата седмица " ИТН " реагира остро на на първо време на желанията на кабинета да вкара точката в дневния ред на Министерски съвет, а по-късно и на информацията, че проектът е утвърден.

Представител на партията даже заподозря, че дейностите на вицепремиера Асен Василев са нарочни, с цел да покажат, че " духът на Борисов се е вселил някъде другаде ". Срещу задействането на проекта се разгласи и Българска социалистическа партия, чиито водач и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова съобщи, че социалистите не са срещу приемането на еврото, само че желаят приемането му да стане след доста сериозен изчерпателен разбор върху стопанската система и приходите.

Министрите на двете партии в обединението са дали своят вот срещу одобряването на проекта, стана известно предходната седмица.

В претекстовете към проекторешението от " ИТН " напомнят, че одобрената европейска процедура демонстрира, че първо се изготвя стратегически документ, а по-късно се ползва механически и действен проект за осъществяването на задачите, залегнали в документа.

От " Демократична България " показаха обаче в петък, че съдружните сътрудници са се споразумели проектът да бъде признат незабавно, с цел да могат банките да се приготвят механически за приемане на еврото, а в това време да бъде направен и разбор, който да очертае провокациите.

Само по този начин би било допустимо да се съблюдава датата 1 януари 2024 година за влизане на България в еврозоната. Вицепремиерът Асен Василев също подсети, че има най-малко 18 месеца техническа подготовка на банките по тази причина действително няма доста време и че проектът, утвърден в този момент, е разполагаем обществено от лятото на предходната година.

С импортираното проекторешение " ИТН " в реалност има опция да забави целия развой. Първо, проектът не може да бъде задействан до момента в който решението се преглежда от Народното събрание, и второ - в случай че бъде признато, това в допълнение може да удължи времето за използването му.

Решението ще се счита за признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината присъстващи депутати. Очаква се то да бъде подкрепено и от Българска социалистическа партия, които също настяват да бъде направен разбор и от " Възраждане ", които по принцип се афишират против въвеждането на еврото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР