Партиите ще се финансират от фирми и еднолични търговци. Това

...
Партиите ще се финансират от фирми и еднолични търговци. Това
Коментари Харесай

Фирми и еднолични търговци ще финансират партиите, депутатите отхвърлиха ветото на президента

Партиите ще се финансират от компании и еднолични търговци. Това потвърдиха депутатите, които отхвърлиха ветото на президента, с което той оспори част от измененията в Закона за държавния бюджет. С тях дотацията на партиите се понижава от 11 на 1 лев и се позволява отвореното финансиране от юридически и физически лица.

За повторното приемане на закона гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и част от " Обединени патриоти ". Българска социалистическа партия И Вътрешна македонска революционна организация се оповестиха срещу измененията в закона и поддържаха президентското несъгласие.

От Българска социалистическа партия още веднъж скочиха, че с отхвърлянето на ветото и повторното приемане на текстовете се узаконява корупцията. Официално връщате страната в тъмните мутренски времена, подлага на критика Филип Попов. Когато корпорациите и бизнеса дефинират кой ще е в политиката, кой ще пази бедните и онеправданите, попита пък Антон Кутев.

Президентът се пробва да ни покаже жълт картон за посоката, в която тръгваме, изясни зам.-шефът на Народно събрание Кристиан Вигенин. Той прикани измененията да бъдат замразени и да се направи огромен обществен спор по тематиката.

И на референдума преди 3 година, и в този момент хората паказват, че желаят 1 лев дотация, съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя цитира проучването на организация " Тренд ", което демонстрира, че 67% от всички интервюирани поддържат 1 лев като държавна финансиране, а единствено 11% са срещу. " Президентът се е съобразил с продължаващата воля на народа дотацията за партиите да е 1 лев. Затова той върна закона, само че не се опълчи на 1 лев, тъй като за него волята на народа е значима ", сподели Стоянова. Радев нападна финансирането на партиите от юридически лица, тъй като по този начин би се заплашил политическия плурализъм, само че не споделя по какъв начин ще се резервира този плурализъм, в случай че се забрани и ограничи финансиране от юридически лица, Едноличен търговец и физически, подлага на критика обаче шефката на бюджетната комисия. По конституция той не е длъжен да ни дава различни оферти, добави тя, само че подлага на критика Българска социалистическа партия И съперниците на закона, че не дават такива. Защото всички се опасяват от волята на народа и желаят да работят популистки, добави Стоянова.

В България няма закон за лобизъм и това не е добре, тъй като лобизъм има и огромна част от хората тук го практикуват.

Основната гаранция, че няма да има прикрито финансиране, е публичността на тези дарения, съобщи още Стоянова.

Не говорете от името на народа, тъй като 2 милиона поддържаха референдума, само че останалите 4 милиона - не, скочи Славчо Атанасов от Оперативна програма. Той разгласи, че с приемането на закона в Народното събрание ще останат единствено двете огромни партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия, тъй като бизнесът ще финансира единствено тях, а дребните партии се осмъртяват.

Този модел е бомба, която ще опустоши партиите, той основава нечистоплътни връзки с бизнеса, сподели Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация.

Такива нечистоплътни връзки има и в този момент, а държавната дотация бе алибито за такива връзки, отвърна Стоянова.

Какъвто е законът, такова е и ветото - популизъм, несериозност и липса на стабилно решение. Те основават проблеми, не вземат решение такива, подлага на критика още Веселинов. Той изясни, че Вътрешна македонска революционна организация не са " за " ветото, а " срещу " закона, признат от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Атака ".

Пропуснахте дебата, бяхте увлечени в популизма, когато се гласуваше референдума и не направихте нищо, с цел да обясните на хората, че 1 лев дотация не е задоволителен, подлага на критика алените Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той още веднъж подсети, че общественото финансиране на партиите е въведено по гледище на Движение за права и свободи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР