Партиите ще получават по левче за действителен глас вместо досегашните

...
Партиите ще получават по левче за действителен глас вместо досегашните
Коментари Харесай

Окончателно: Партиите с лев субсидия на глас, ще ги финансират бизнесът и религиозни институции

Партиите ще получават по левче за автентичен глас вместо досегашните 11 лева и към този момент ще могат да ги финансират бизнесът и религиозни институции. Общините ще са длъжни да им дават безплатно пространства за партийни потребности, политическите обединения няма да заплащат наем, както до момента. Ще бъдат длъжни единствено да покриват режийните разноски.
 Обръчи от компании: защо беше театрото на ГЕРБ и Движение за права и свободи?
Тези промени в пет нормативни документа, прокарани посредством изменение в заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, бяха обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Променят се: Законът за държавния бюджет, Законът за политическите партии, Изборният кодекс, Законът за държавната благосъстоятелност и Законът за общинската благосъстоятелност.

Драстичното понижаване на дотацията предложи ГЕРБ, като ръководещите обясниха, че по този начин се вслушали в гласа на народа от референдума на Слави Трифонов от преди три години. Отварянето на вратата за финансиране от бизнеса обаче бе разтълкуване като слагане на партиите под контрола на нечисти капитали.

Оттук нататък, поради измененията в Закона за политическите партии и останалите нормативни документи, активността на партиите може да се финансира от дарения на компании и еднолични търговци. Вече няма ограничаване даренията от физически лица да не надвишават 10 хиляди лв.. Единственото ограничаване за компаниите - донори е да не дължат налози и такси на страната и да не са офшорки.

Отменя се възбраната религиозни институции да подаряват на партии.

Както до момента, партиите ще са длъжни да вписват в личен обществен указател типът, размерът, цената на даренията или наследствата, само че към този момент ще би трябвало да включат и информацията за компаниите и Едноличен търговец - донори, които ще подават декларация за произхода на средствата, когато дарението е над 1 минимална заплата за страната.

С измененията обаче от наличието на регистрите ще отпадне наложителното до момента регистриране на предоставените за безплатно прилагане движимости и услуги, имената на направилите ги и срокът за прилагане. Това условие е заличено от закона.

Извън личните регистри, партиите и обединенията ще подлежат и на надзор от Сметната палата. До 31 март те би трябвало да показват финансов доклад и декларация със лист на донорите си, като с измененията към физическите лица се включват и компаниите.

Държавата и общините ще са длъжни да дават безплатно на партиите с парламентарна група пространства за партийни клубове. Досега се събираше наем, към този момент ще би трябвало да се заплащат единствено експлоатационните разноски, а в случай че това не се случи повече от три месеца - партията ще би трябвало да освободи клуба.

Право на безвъзмездни пространства ще имат всички обединения, събрали над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори от България и чужбина. Тук също има смяна и тя се състои в това, че от % на гласовете за партия/коалиция ще се вадят годните бюлетини, в които обаче гласоподавателят е отбелязал квадратчето " Не поддържам никого ". 

Добавя се още едно обвързване към партиите, с цел да не ги разпусне Софийският градски съд: повече от 5 година от последната и правосъдна регистрация да не е взела участие в избори за депутати в Европейския парламент. Сега изтриване грози партия, която:

1. С активността си нарушава редовно условията на Изборния кодекс.

2. Чиято активност опонира на наредбите на Конституцията.

3. Повече от 5 година от последната и правосъдна регистрация не е взела участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

4. Не е подала годишните си финансови доклади пред Сметната палата за две поредни години.

5. Не е провеждала плануваните в устава съвещания на висшия и орган повече от два поредни пъти, само че не по-малко от един път на 5 години, и не е показала в съда за регистриране състава на новото управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР