Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и

...
Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и
Коментари Харесай

Бизнесът вече ще може да финансира партиите, държавната субсидия става 1 лев на глас


Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци. Това реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година С тях се променя и Законът за политическите партии, предава Българска телеграфна агенция.

По този метод бяха дадени спомагателни благоприятни условия за финансиране на политическите партии, откакто Народното събрание гласоподава понижаване на партийната дотация до края на годината от 11 на 1 лев за получен автентичен глас.

Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени обществени отговорности и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Редакцията беше препоръчана от Валери Симеонов / " Обединени патриоти " / в хода на дебатите. Симеонов предложи също даренията от физически и юридически лица да са с предел до 8 млн. лева за една календарна година, само че това предложение не беше признато.

До редакцията на текстовете за спомагателното финансиране на партиите се стигна, откакто ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сложи въпроси към вносителите на предложенията, ще имат ли право компании, които дължат средства на страната, извършват публични поръчки или са регистрирани в офшорни зони, да спонсорират партии.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи с някои от причините на левицата и предложи прецизиране на текстовете. " В България огромните стопански субекти са следени, изнудвани и манипулирани от огромните партии, най-много от ръководещите партии ", разяснява той. Симеонов означи, че в този момент настоящият член 24 от Закона за политическите партии не разрешава спонсориране от религиозни обединения и субекти, както и дарения от непознати компании, НПО-та и държавни управления.

Корнелия Нинова го поздрави за стъпката за редактиране на наредбите. С текстовете, които в този момент се оферират, и в които написа " юридически лица " се заобикалят възбраните, които съществуват сега, уточни обаче тя.

Христиан Митев / " Обединени патриоти " / цитира Закона и означи, че остават текстовете със възбраните за финансиране на партии от религиозни институции, от непознати държавни управления или от задгранични държавни предприятия, задгранични търговски сдружения или задгранични организации с идеална цел, само отпада възбраната за финансиране от юридически лица и еднолични търговци.

Крум Зарков от левицата разяснява, че даренията от юридически лица и еднолични търговци, които се разрешават, доста постоянно са не по воля, а по насила, т.е. рекет. Легализираме по този метод политическия рекет, уточни той. Според сътрудника му Драгомир Стойнев това е нов налог " корупция ".

Според Атанас Костадинов от левицата създателят на този модел, който се приема сега, е действителна фигура с италиански корени -Алфонс Габриел Капоне, повече прочут като Ал Капоне. Този модел знаете по какъв начин е приключил, не се съмнявайте че и този модел ще приключи по този метод, разяснява той.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова /ГЕРБ/ уточни, че Българска социалистическа партия нямат нито едно предложение, а единствено подлагат на критика тези на другите. " През цялото време вашата позиция беше единствено срещу ", разяснява тя.

Парламентът реши промените да влязат в действие от обнародването им в " Държавен вестник ".

По-късно Менда Стоянова изясни пред публицисти, че спестените пари от дотациите на партиите остават в държавния бюджет. Тя посочи, че съгласно отчета на комисията, предлагането е законът да влезе в действие от 1 юли 2019 година Това значи, че от държавния бюджет ще бъдат спестени разноски за политическите партии в размер на 14,6 млн. лева, сподели тя. По думите й, в закона не е планувано въпросната спестовност да бъде целево употребена. Това значи, че тя остава в държавния бюджет и според условията в Закона за обществените финанси отива за понижаване на недостига, обясни Стоянова.

Според нея парите биха могли да бъдат изразходвани с разпореждане на Министерския съвет в края на годината.

Менда Стоянова изясни, че задачата е да има възбрана за физически и юридически лица, които имат неизплатени обществени отговорности, или които са регистрирани в офшорни зони да не могат да подаряват пари на партиите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР