Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в

...
Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в
Коментари Харесай

Андрей Райчев: БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може

Партиите се готвят от дълго време за локалните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, тъй че устремът на всички ще бъде доста огромен, съобщи за БНР социологът Андрей Райчев.
Реални прогнози за настроенията измежду обществото в навечерието на вота ще има през септември, добави той. Въпреки това Райчев съобщи, че не чака ГЕРБ да продължи да ръководи в 26 от 31 регионални града: "Няма по какъв начин да не отстъпи от това достижение, само че в случай че вземат да вземем за пример половината градове, това ще бъде действителен огромен триумф ".
За хората в дребния и междинния град изборът е локален и се гледат хората. В огромните градове и изключително в София, вотът има политически темперамент и съществени последствия, добави той.
"Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невероятно, само че не е и несъмнено, би трансформирала картата на България и назад - успеха би утвърдила властта им ", уточни политическият анализатор.
В ГЕРБ тече смяна след отдръпването на Цветанов от управителните постове в партията, регистрира Райчев. Да воюваш и да преустрояваш войската си, което точно се случва на Борисов, не е елементарно. Може да окаже, че в действителност знамение на господин Цветанов ще се сбъдне и те ще изгубят. Не дръзвам да предсказвам, добави той.
Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов: "Не беше без него. Бяха му споделили: "Ще има амнистия, в случай че спечелиш ", завоюваха и нямаше неточност - това стана. Освен това (стана б.р.) с изключителната интензивност на Борисов. Ако отидем на футболна прилика – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола ".
Райчев предвижда "фактическа " изборна интензивност от 50% през ноември. Той окачестви София като "цитаделата " и "мястото на генезиса " на ГЕРБ: "БСП просто не може да завоюва София, само че Мая Манолова може...Критичността към госпожа Фандъкова е огромна и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е някогашен червен, какъвто е Манолова ".
Райчев е уверен, че изборите в столицата ще реши "класическият десен гласоподавател ": "Този човек би трябвало да каже: "Въпреки всичко Фандъкова, тъй като Мая е болшевик " или "Въпреки всичко Мая, без значение че е била такава, тъй като Фандъкова не се понася повече ". Кое ще надделее в душата му, е доста мъчно се каже ".
Райчев напомни пътя на Манолова "от един доста сатанизиран облик към облика, който има в този момент " и добави, че тя е построила този облик с работата си и вземането на страната на хората.
Социологът оцени като "дребен скандал " и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като ръководител на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала "вопиюща непросветеност в региона, за която преди малко е назначена да дава отговор " и назова това "нов тип калинка ": "Предишните калинки, отново изцяло некомпетентни хора, се правеха на нещо и не наглееха, държаха се симпатично и се опитваха да се харесат на публиката. Тук се приказва безочливо и в очите ".
ГЕРБ е спечелила изборите против Българска социалистическа партия през май на върха на "Апартаментгейт ", тъй като хората желаят по-радикална смяна, разяснява социологът, само че не беше безапелационен дали това е Слави Трифонов.
Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, разяснява Райчев. Той не чака партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите, което е към 1 млн. гласа. Социологът напомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са пристигнали на власт с обещания за радикална смяна и заключи: "Напълно допустимо е ". Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява директен съперник на Борисов и Вътрешна македонска революционна организация.
Според Райчев "Обединени патриоти " към този момент са се разцепили на три елементи, "като две още тичат по една пътечката " и не си приказват с третото.
"Каракачанов има на ревера си 6% от независимо явяване, а господин Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на "Младост ". Това е реалност! Тоест, техният съюз е краткотраен ", уточни социологът.
Относно номинацията на Иван Гешев за основен прокурор той посочи: "Гешев не е изборът на това ръководство. Той се споделяше Пламен Георгиев. Беше обществена загадка, че Георгиев ще стане. Когато стана ясно, че не е той, стана господин Сарафов. Чак когато и за господин Сарафов станаха едни работи, които вършат невероятно неговото издигане, тогава се прибегна към още един заместник… Аналитично следва нещо доста просто – той изобщо не е любимецът на ръководството, а евентуално е предложение на Цацаров ".
Райчев чака Гешев да бъде определен. Той напомни, че и Борис Велчев е определен безалтернативно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР