Партиите само имитират движение към съгласие, а реално нямат такива

...
Партиите само имитират движение към съгласие, а реално нямат такива
Коментари Харесай

Мира Радева: Партите са в окопна война. Сценариите са песимистични за 2023

Партиите единствено имитират придвижване към единодушие, а действително нямат такива планове. Това е окопна война. Шансовете на третия мандат са съвсем оскъдни. Ако има избори напролет, с максимален късмет да излезе отпред е оня водач и партия, които съумеят да вдъхнат на гласоподавателите сигурност, че може да основат устойчиво ръководство ".Това сподели социологът Мира Радева в предаването " Това е България " на Радио " Фокус "  в коментар по тематиката " Ще се осъществен ли заклинанията на политиците за държавно управление с третия мандат ".

Сценариите са песимистични за 2023. Заклинанието в третия мандат е по-скоро да може всяка партия желае да си сътвори оправдание, че някой различен е отговорен за обстановката. Хората желаят да има непоклатимост и ръководство, само че разпределението на политическите сили и опитът от последните години демонстрира, че единодушието е последното, с което разполагаме в този парламент. Много по-лесно им е на партиите да се разделят, по неразбираеми за нас аргументи, в сравнение с да се сплотяват. Ако има избори напролет, максимален късмет да излезе отпред е оня водач и партия, които съумеят да вдъхнат на гласоподавателите сигурност, че може да основат устойчиво ръководство, стана ясно от думите на социолога.

" Понякога е мъчно да се открият разграничителните линии - всички се кълнат в евроатлантическата си ориентировка и принадлежност към западния свят, само че когато се стигне до това действително да си сътрудничат, всичко се взривява от вътрешната страна ", сподели Радева.

Личните сметки и ползи взривяват всичко от вътрешната страна. Не могат да се схванат по какъв начин ще се дели баницата. Всеки чака да надделее над другия с претенцията си за повече присъединяване във властта, за " повече от същото ", което имахме досега, само че не могат да намерят единодушие. Очакват, че идващите избори ще дадат по-голям превес на някого и поради това очакване единствено имитират придвижване към единодушие, а действително нямат безусловно никакви такива планове, демонстрира анализът на Мира Радева.

" Шансовете на третия мандат са съвсем оскъдни, дай Боже да не съм права, само че като виждам и другите наблюдаващи, не са особени оптимисти. Имам възприятието, че това е окопна война, всеки се е заровил в неговата дупчица и не мърда, с цел да не се изложат пред гласоподавателите си. Не желаят да рискуват, само че в действителност седенето в окопите е най-големият риск ", добави тя.

Колкото повече седим в окопите и нищо не вършим, толкоз повече се натрупат проблемите, недоверието и отвращението на гласоподавателите. Основната неточност, която се позволява е че партиите разчитат да завоюват от гласоподаване на твърдия електорат. Така проучва държанието на партиите социологът.

" Кой ги поучава нези хора, не знам. Изборите не се печелят от твърдите електорати. Това е една подправена, глупава тактика. Всъщност изборите постоянно се печелят от партията, която в най-голяма степен съумява да печели доверието на така наречен " плаващ ", " мобилен " електорат. Т.е. от тези гласоподаватели, които работят моментно, ситуативно и които в актуалната обстановка в последната година и половина са в съпротива на целия политически хайлайф ", посочи Радева.

Ако има избори напролет, с максимален късмет да излезе отпред е оня водач и партия,които съумеят да вдъхнат на гласоподавателите сигурност, че могат да основат устойчиво ръководство. Това, което се търси към този момент, е постоянното ръководство, чувството за сигурност, даже и с цената на преглъщане на т.нар " корупционни модели ", излиза наяве от думите ѝ.

" Онова знаме, което мотивираше митингите преди две години и всичко, което се случваше, към този момент стартират да наподобяват избледнели и отишли в предишното. Изправени сме пред една безспорна неуправляемост на политическата обстановка ", сподели още Радева и добави:

" За мен най-драматично е неналичието на харизматично водачество, тъй като каквото и да си приказваме, даването на глас постоянно е на доверие, а доверието е прочувствена категория. Както се влюбваме, по този начин и гласуваме. Търсенето на каквато и да било рационалност е просто недоумение на човешката душeвност ".

Социологът очерта облика на печелившата партия при възможни избори - онази партия, която излъчва най-сериозно възприятие за непоклатимост, е с най-големи шансове на идните избори. Според откривателите на терен, ГЕРБ усилва поддръжката си, а " Продължаваме Промяната " не вдъхват задоволително доверие на междинната и по-висока възрастова група гласоподаватели, тъй като не съумяха да основат устойчиво ръководство.

" Те (бел.ред: ПП) имаха шанса в тази четворна коалиция, само че ес провалиха. Сега те желаят да трансферират неуспеха върху другите - ГЕРБ и " ИТН ", които не вземат решение въпроса. Това, че ще обвиниш някого, не значи, че хората ще изпитат към теб спонтанна обич и доверие. Струва ми се, че харизматичният водач, индивидът или групата хора, които внушават чувство за непоклатимост и умеене за ръководство, сякаш отсъстват. И най-вероятно на идващите избори първа политическа мощ ще бъдат ГЕРБ. Не е ясно обаче, дали това ще бъде основата за устойчиво ръководство ", сподели още Радева.

Провалът на предходното постоянно ръководство е неуспех, защото АнтиГЕРБ политическите партии не построиха обединен облик и идея. Провалиха се, поради метода, по който схващат политическия развой. Те с изключение на сплотяващата АнтиГЕРБ идеология, нямаше нищо друго, което да ги свързва, стана ясно от разбора на социолога.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР