Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните

...
Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните
Коментари Харесай

Управляващите постигнаха съгласие за акциза на бездимните цигари

Партиите от ръководещото болшинство реализираха единодушие по отношение на акциза за бездимните тютюневи артикули (IQOS), а законопроектът няма да бъде отдръпнат. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, на който ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ оповестиха детайлностите към възможните промени в закона, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Намерението за повишение на акциза за тези артикули, който да се изравни с този на стандартните цигари, бе оповестено преди дни от ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. За мотив послужиха загубите в бюджета - към 15 млн. лв. от началото на годината, които до края ще се удвоят. В същото време тези произведения бележат растеж в потреблението с 50%.

След като предлагането за повишение на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на „ Обединени патриоти “, разгласи противоречие с него. От Вътрешна македонска революционна организация показаха, че предлагането не е в съгласие с тяхната парламентарна група и се позоваха на прецизната акцизна политика на Европейска комисия, която дава късмет на това ново произведение да способства за възстановяване на здравословното положение на европейските жители.

Законопроектът няма да бъде отдръпнат, само че отчитайки влошената връзка с сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация, от ГЕРБ отсрочват разглеждането на предлагането в бюджетна комисия, с цел да се създадат по-задълбочени разбори.

„ В страните от Европейски Съюз съотношението на данък за естествена цигара и за електронна цигара е 70% данък за електронната, 100% за естествената. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се разиска вид. Да стартираме с 50%, само че всичко това е една допустима догадка “, разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Председателят на групата на „ Обединени патриоти “ Волен Сидеров разяснява, че повишението на акциза ще бъде изчислено от финансовите експерти, само че ще бъде комбинирано с това част от парите от него да отидат в помощ на хората с увреждания. От своя страна от Вътрешна македонска революционна организация благодариха за възобновения разговор в ръководещата коалиция и показаха убеденост, че ще бъде реализирано единодушие по този въпрос. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР