Партиите от статуквото - управляваща коалиция, БСП и ДПС, се

...
Партиите от статуквото - управляваща коалиция, БСП и ДПС, се
Коментари Харесай

ВОЛЯ: Новото ДДС върху книгите трябва да ги направи достъпни за повече българи

Партиите от статуквото - ръководеща коалиция, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, се въздържаха при гласуването на законопроекта на партия ВОЛЯ, в който се оферираше понижаване на Данък добавена стойност на 9% за книги, учебници, образователни пособия на хартия, както и за фитнеси и спортни зали.
Мнозинството одобри на първо четене измененията в Закона за Данък добавена стойност, които плануват понижаване на косвения налог от 20 на 9% за заведения за хранене и книги, в това число и електронните, заложено в предложение на ръководещите.
„ Не ревнуваме, че ръководещите си гласоподаваха тяхното предложение. Важен е резултатът - въпреки всичко Данък добавена стойност за книгите ще бъде редуцирано на 9 %, без значение чий законопроект е подсилен в пленарната зала. За нас от ВОЛЯ в този момент значимото е цените на книгите да паднат, с цел да може измененията в закона да изпълнят задачата си – а точно повече хора да могат да си купуват книги. Ще напомня, че съгласно статистиката, преди 30 години на всеки българин са се падали 7-10 нови купени книги годишно, а в този момент е една. Съжаляваме, че сътрудниците не поддържаха облекчение на налога за фитнес центровете и залите за спорт. Това е значима мярка освен за понижаване на експанзията измежду младежите, само че и за стимулиране на здравословен метод на живот. Да не приказваме, че този бизнес беше ударен не по-малко от туризма и заслужаваше поддръжка от страната ”, разяснява Боряна Георгиева, съвносител на предложенията на ВОЛЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР