Партиите да се финансират от частния бизнес без никакви ограничения,

...
Партиите да се финансират от частния бизнес без никакви ограничения,
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС павират пътя за безлимитно частно финансиране на партиите

Партиите да се финансират от частния бизнес без никакви ограничавания, а държавната дотация за тях да се свие от 11 до 1 лев за получен глас. Така наподобява новият хибриден модел на ГЕРБ и Движение за права и свободи за прехрана на политическите сили в България, утвърден на второ четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси в четвъртък. Нито един от представителите на " Обединени патриоти " не пристигна на съвещанието – евентуално с цел да избегнат упреци за съюз с Движение за права и свободи, каквито угризения ГЕРБ от дълго време нямат. Против предлагането бяха единствено депутатите от Българска социалистическа партия.

Не желаеме, само че сме принудени да се съгласим на този модел, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, чиято партия бурно възразяваше на импортираните от ГЕРБ промени за коренно орязване на държавната поддръжка за партиите. Преди седмица видният предприемач и народен представител от Движение за права и свободи излезе с конпрапредложение – щом дотацията ще е 1 лев, по-добре да е нулева и да се мине към американски модел на партийно финансиране от частния бизнес, само че при цялостна бистрота.

Българска социалистическа партия съзря прелиминарен сюжет сред двете сякаш спорещи партии ГЕРБ и Движение за права и свободи за пробутване на новия модел, който съгласно социалистите и съвсем всички самостоятелни специалисти тотално ще подчини политическите сили на олигархични ползи, ще обрече дребните партии на изгубване и ще ликвидира демокрацията.

Окончателното приемане на импортираната от Министерския съвет актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се понижава дотацията на партиите и обединенията от 11 на 1 лев на получен автентичен глас, е планувано за петък.

Бюджетната комисия отхвърли предлагането на Движение за права и свободи за 0 лева партийна дотация за фактически получен глас, както и това на Вътрешна македонска революционна организация размерът на дотацията за парламентарна група да бъде 1.5 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР