Парното в София може да поевтинее със 7,1% от 1

...
Парното в София може да поевтинее със 7,1% от 1
Коментари Харесай

Добра новина: Парното поевтинява с нови 7%!

Парното в София може да поевтинее със 7,1% от 1 октомври. Комисията за енергийно и водно контролиране предлага да се открие процедура за смяна на цената на топлинната сила поради намаляването на природния газ с 14,26% съгласно отчет на комисията, оповестен на нейния уебсайт. Регулаторът предлага цената на парното в София да се понижи от 73,98 лева на мвтч на 68,67 лева./мвтч без Данък добавена стойност. Промяната на цената на топлинната сила в Бургас е единствено 1.5% надолу – от 47,04 лева на мвтч на 46,36 лева./мвтч. Във Варна 1 мвтч може да се промени от 69,10 лева на 67,89 лева, което е понижение с 1,7%.
В Пловдив цената на топлинната сила обаче ще се усили с 13 стотинки – от 68,37 лв. на 68,50 лева С 4,3% ще поевтинее парното във Враца. Цената на топлото ще се промени от 72,46 лв. на 69,28 лв. на мвтч.

КЕВР предлага също с 5 лв. да се понижи добавката за тока от дейно комбинирано произвеждане, с цел да има равнопоставеност сред топлофикациите, изясняват от регулатора. За останалите сдружения тя остава непроменена.
Според разбор на работната група на КЕВР понижението на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на 2015 година води до значително понижение на разноските на топлофикационните сдружения за произвеждане на електрическа и топлинна сила. Ако понижението на газа не бъде отразено в цената на топлинната сила и преференциалната цена на тока, сдруженията ще образуват спомагателни доходи. Необходимо е да има равнопоставеност сред ползите на клиентите и на енергийните сдружения, се споделя в отчета на комисията, написа „ Телеграф”.

На 23 септември навън съвещание на КЕВР ще бъде разискван планът за нови цени на парното и топлата вода, а окончателното решение за цените на топлинната сила и на добавката и цената на тока от високоефективно комбинирано произвеждане комисията ще вземе на 30 септември.

Намалението на цената на парното ще бъде трето за тази година. В съпоставяне с 1 октомври 2014 година топлото ще бъде с към 14% по-евтино. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР