Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% от

...
Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% от
Коментари Харесай

Парното и топлата вода поскъпват със 7% от 1 юли

Парното и топлата вода ще нарастнат с към 7% от 1 юли. Това стана ясно на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране.
Прогнозата се прави на база предстоящото повишаване на природния газ с близо 11% на фона на поисканото от " Булгаргаз " нарастване с 18%.
От регулатора увериха, че по-малкото нарастване няма да докара до шоково повишаване преди отоплителния сезон.
По предписание 70% от цените на парно и топла вода зависят точно от цената на синьото гориво. Така предстоящото повишаване е точно с към 7 на 100, само че ще е друго за обособените топлофикации.
„ В общи линии в този диапазон ще бъде междинното покачване на цената. Разбира се, според от параметрите и технологиите на обособените топлофикационни сдружения, които работят на когенерация, може да има някакви разлики в цената на този диапазон “, изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
" Регулаторът доста деликатно следи котировките на петрола на интернационалните пазари. Имаше мнения, че идващото тримесечие ще има фрапантен скок в цената на газа. Комисията ще отбрани публичния интерес, мислим да не се стига до съществено нарастване на цената на топлинната сила при започване на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко нарастване на цената на газа, няма да докара до шоково повишаване след 3 месеца “, твърди Иванов, представен от БГНЕС.
Окончателното решение на енергийния регулатор ще стане факт на 1 юли. Тогава ще стане ясно и каква ще е новата цена на тока.
Междувременно " Булгаргаз " разгласи, че желае надвзетият доход да не взе участие при бъдещото образуване на цената на природния газ. Това съобщи изпълнителният шеф на държавното сдружение Николай Павлов по време на обществено разискване на новата цена.
От сдружението обявиха, че са разгледали обширно решението на КЕВР цената на газа да нарастне 10,81%, а не както са поискали с 18% от 1 юли.
Павлов изясни, че през настоящото тримесечие от клиенти имат надвзет доход в размер на 13 милиона лв.. Приходът се образува, когато клиенти заявят повече количества, а действително употребяват по-малко. Така в бюджета на " Булгаргаз " се получава действителен дефицит на средства или „ кух доход “. Освен това, два от огромните торови завода са декларирали количества газ, само че поради повреди не са употребявали декларираното.
„ Формира се кух, подправен доход, който оказва отрицателно въздействие върху цената за идващото тримесечие. Ако не се промени законодателството, може да се стигне до обстановката " Булгаргаз " да не може да извършва отговорностите си поради липса на средства “, предизвести Павлов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР