Парното и топлата вода ще поскъпнат с до 9% от

...
Парното и топлата вода ще поскъпнат с до 9% от
Коментари Харесай

Сметките за парно и топла вода ще набъбнат средно със 100 лева на годишна база

Парното и топлата вода ще нарастнат с до 9% от 1 октомври. Това стана ясно след намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.
Увеличението на цените е второ за този сезон след 1 април. Така същинската цена на отоплението ще е с общо до 23% по-висока от предходната година и то в случай че зимата е също толкоз топла. Срещу нарастването се разгласи националния омбудсман Мая Манолова с мотив, че решението се взима непрозрачно.
Средно със 100 лв. ще се усили сметката за парно и топла вода на годишна база на домакинство, което живее в жилище до 70 квадрата и употребява услугите на " Топлофикация ". В случай обаче, че зимата е по-студена, набъбването на сметката може да е двойно по-голямо, прецизира Българска национална телевизия. Според енергийният регулатор обаче решението за повишаването е заслужено.
" До 2015 година се изплащаше от хората в България така наречен налог " обществено успокоение ", което означаваше при повишение цената на природния газ да се задържа цената на топлинната сила за няколко огромни града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да заплащат това посредством сметките за електрическа енергия ", сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.
Причина за повишаването на отоплението е нарастването на природния газ с близо 14%. Според изчисленията на КЕВР парното ще нарастне с сред 4 и 9%, в София с 8 на 100. С нарастването от април това значи растеж до 23 на 100, за София от 16%. Да напомним,че през 2017-та цените на топлинната сила се усилиха с до 37%.Така за последните две години повишаването на топлоенергията е с близо 40 %.
Според Топлофикациите обаче новите по-високи цени не са задоволителни. " Имаме някои възражения, ние персонално считаме, че сдружението е ощетено с към 300 хиляди лв. доходи, като финансов резултат от нарастването на газта ", обявиха да вземем за пример от " Топлфикация Плевен ".
Срещу нарастването на цените обаче възрази омбудсманът Мая Манолова, която дефинира решенията като взети по непрогледен метод.
" Реално работната група, която е изготвила този отчет, с който прави предложение за повишение цената на парното е почнала и завършила работа още преди да има годно решение на КЕВР за повишение на цената на природния газ ", съобщи Манолова.
Окончателно решение за новите цени регулаторът ще вземе на закрито съвещание на 1 октомври, от същата дата те ще влязат в действие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР