Парното и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли. Това

...
Парното и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли. Това
Коментари Харесай

Топлофикациите очакват парното и топлата вода да поевтинеят от юли

Парното и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли. Това предвижда ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев пред Българска национална телевизия. По думите му, съображение за понижението е поевтиняването на квотите парникови газове и цената на природния газ. Междувременно Комисията за енергийно и водно контролиране разгласява заявките на топлофикациите изпратени на 31 март тази година. С тях се желае приблизително с 23% нарастване на цените, само че стойностите към този момент не са настоящи. От КЕВР обясниха пред Българска национална телевизия, че към момента не могат да разясняват заявките, само че ще създадат разбор и ще вземат решение в интерес на обществото.

Топлофикациите оферират цената на топлата вода и парното да се усили от 1 юли с сред 11 и 151%. Само в София и Плевен оферират понижение на цените. След Велико Търново най-голямо нарастване желаят от топлофикациите в Враца и Русе. Оказва се обаче, че сметките към този момент не са настоящи.

" Моята прогноза е, че цените на топлинната сила ще бъдат понижени от 1 юли, такива са икономическите условия. Във всяка една топлофикация ще бъде друго, само че с какъв брой ще бъдат понижени не мога да кажа ", сподели Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.



Според Георгиев няма пояснение за какво столичното парно е заложило понижение на цената, до момента в който за плевенската топлофикация повода е нова технология:

" Много от топлофикациите влагат, някои са въвели, други са пред въвеждане на нови мощности, само в " Топлофикация София " не се случва за жалост. "

Пет топлофикации са скрили настояванията си за нови цени с претекст, че са комерсиална загадка. От тях само топлофикацията в Пловдив разгласи още в края на март, че ще предложи нарастване от 13 на 100.

От Комисията за енергийно и водно контролиране изпратиха писмен коментар за Българска национална телевизия като обясниха, че все още не могат да се ангажират с пояснение на препоръчаните от топлофикациите цени. От КЕВР изясняват, че до момента са потвърдили, че пазят със своите решения публичния интерес.



Исканията за нови по-високи цени на парното и топлата вода идват на фона на намаляваща цена на природния газ. В момента тя е 54,76 лв.. За съпоставяне, заложената в цената на парното за предходната година цена е 88,12 лв.. Единствено през декември действителната цена на газа е близка до прогнозната. Средно с една четвърт е отклонението сред действителна и заложена в цените стойност.

" Газът е по-евтин все още, по-евтин беше и през миналата зима в сравнение с се очакваше, само че тук е въпросът каква ще бъде прогнозата за идващия регулаторен интервал когато ще работят тези цени ", изясни Кремен Георгиев.

В своето заявление топлофикациите са предложили и нови цени на тока създаван от тях. Средно те упорстват за понижение от съвсем 28%. Единствено топлофикацията в Русе, която е на въглища, желае нарастване от 3%. Проверка на уеб страницата на Електроенергийния систематичен оператор демонстрира, че към обяд близо 5 на 100 от тока в България се създава точно от топлофикациите.



фотоси: БГНЕС/Архив

" Работата на КЕВР е, че в случай че той усили на някои топлофикации цените на тока по аргументи, че там отиват повече разноски, това ще понижи цената на топлинната сила на същата тази топлофикация ", сподели още Кремен Георгиев.

Възможно е понижението на цените на тока, създаван от топлофикациите, да се трансформира в нарастване, а желаното повишаване на парното и топлата вода - в понижение. До дни се чака КЕВР да разгласява заявките и за нови цени на тока от юли.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР