Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено

...
Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство НА ЖИВО

Парламентът заседава изключително, с цел да гласоподава плана на държавно управление, излъчено с втория мандат от " Продължаваме промяната – Демократична България ".

В дневния ред на днешното съвещание са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на конструкция на Министерския съвет и избиране на постоянно държавно управление.

В началото на съвещанието се записаха 235 депутати.

Кандидатурите на ротационните министър председатели показа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков .

" Николай Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е допустимо, когато най-талантливите стартират да работят дружно, с цел да изведат България напред ".

" Големият гений се вижда и в състава на министрите. Ако в Народното събрание дадем по-дълъг живот на това държавно управление, България може да бъде трансформирана. България може да бъде в Шенген, България може да има бюджет с недостиг под 3 %, без да се пести от пенсии и без да се подвигат налозите ", сподели още Петков.

Днес е денят, в който можем да дадем вяра на милионите българи, които желаят страната ни да има постоянно държавно управление, съобщи на собствен ред от парламентарната естрада претендентът за министър председател Николай Денков .

Представяйки състава на проектокабинета, той се ангажира, в случай че бъде определено, държавното управление да внесе бюджет с три % недостиг, да извърши уговорките си от интернационалната стратегия, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна съгласуваност с Народното събрание за осъществяване на законодателната стратегия, в това число и промени в Конституцията.

След това думата взе Николай Дренчев от " Възраждане ", който разгласи, че парламентарната група на партията няма да поддържа държавното управление. " Познаваме лицето, което ни оферират за министър-председател през днешния ден от три държавни управления, в които беше министър на образованието. Можем да съдим за него по работа му, разяснява депутатът, съгласно който просветителното министерство се е трансформирало тогава в " печатница на документи с погрешно наличие ".

***

Дотук се стигна откакто акад. Николай Денков връчи преди ден на президента директория с изпълнен втори мандат, заявявайки, че всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, " с цел да знаят хората, че кабинетът, Народно събрание и президентската институция работят дружно в тяхна изгода ".

За пръв път България ще има кабинет с ротационен министър председател – първите 9 месеца това ще е Денков, вторите 9 месеца на стола ще седне Мария Габриел, препоръчана от обединението ГЕРБ-СДС, която с ПП-ДБ реализира единодушие за управническата формула на страната и целите.

Те са следните:

1. Приемане от Народното събрание на предпочитани законопроекти с основни промени и увереност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане;

2. Прозрачна и виновна администрация – обезпечаване на благоприятни условия за непрестанен мониторинг от страна на обществото и противоположна връзка; отваряне и шерване на данните в и от обществения сектор;

3. Гарантиране на ефикасни и висококачествени услуги за жителите и за компаниите, които да са леснодостъпни, бързи, самодейни, генериращи развиване и стопански растеж;

4. Ускоряване на цифровизацията в обществения бранш, необятно потребление на нововъзникващи технологии и основаване на среда стимулираща нововъведенията, стъпвайки на осъщественото до момента;

5. Изграждане на професионална и стимулирана администрация, способна на иновации;

6. Създаване на приобщаваща администрация, която действа на база на равнопоставеност, правдивост и високи етични стандарти;

7. Всички държавни чиновници, които извършват отговорностите си тъкмо, добросъвестно независимо и политически неутрално в сходство със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развиване и реализация. Гарантираме, че назначението на всяка служба в държавната администрация ще се прави посредством конкуренция учредена на професионални качества, справедливи критерии и процедурни правила.

Основните провокации пред новото постоянно ръководство ще бъдат влизането на страната в Шенген и Еврозоната, като първата цел може да бъде реализирана още до края на тази година.

Избирането на кабинета " Денков-Габриел " ще постави завършек на двете служебни държавни управления на Гълъб Донев, които ръководят страната ни от 2 август 2022 до 3 февруари 2023 и от 3 февруари досега.

Съставът на кабинета " Денков-Габриел ":

Министър-председател - Николай Денков Денков

Заместник министър-председател и министър на външните работи – Мария Иванова Габриел;

Министър на финансите - Асен Васков Василев;

Министър на вътрешните работи - Калин Георгиев Стоянов;

Министър на районното развиване и благоустройството – Андрей Иванов Цеков;

Министър на труда и обществената политика - Иванка Николова Шалапатова;

Министър на защитата - Тодор Димитров Тагарев;

Министър на правораздаването – Атанас Владиславов Славов;

Министър на образованието и науката - Галин Борисов Цоков;

Министър на опазването на здравето - Христо Русков Хинков;

Министър на културата - Кръстю Цончев Кръстев;

Министър на околната среда и водите и Председател на консултативния съвет за европейската зелена договорка - Юлиан Георгиев Попов;

Министър на земеделието и храните - Кирил Маринов Вътев;

Министър на превоза и известията - Георги Йорданов Гвоздейков;

Министър на стопанската система и промишлеността - Богдан Валериев Богданов;

Министър на нововъведения и растежа - Милена Иванова Стойчева;

Министър на енергетиката - Румен Събев Радев;

Министър на електронното ръководство - Александър Илиев Йоловски;

Министър на туризма - Зарица Георгиева Динкова;

Министър на младежта и спорта - Димитър Владимиров Илиев.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР