Парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура, след като депутатите

...
Парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура, след като депутатите
Коментари Харесай

След дебат и скандали: Закриха специализираните съд и прокуратура


Парламентът закри дефинитивно профилираните съд и прокуратура, откакто депутатите утвърдиха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт.

Дебатите продължиха девет часа, не липсваха и кавги.

Дебатът стартира с офанзива към закона, че цели да спре знакови каузи против проведената престъпност. „ Чии олигархични кръгове защитавате - на страната или на тези, които ще са най-доволни от закриването на спецправосъдието? “, сподели Анна Александрова от ГЕРБ. „ Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, когато вие сте управлявали и никой от тях не е наказан “, отговори Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Спор имаше и какво ще стане с висящите каузи - дали няма да се наложи рестарт по тях.

„ Целта са каузи с интерес 3 милиарда лв. и единствено лъжете, че вършиме нещо положително “, сподели Дани Каназирева от ГЕРБ. „ Този съд беше основан като инквизиционен орган. Със спецправосъдието беше възобновено инквизиционното начало у нас “, отговори Атанас Славов от „ Демократична България “.

Темата разяснява и президентът Румен Радев. „ През годината сме били свидетeли на смачкани правосъдни производства, на отхвърли от правосъдно произвеждане по знакови случаи, на гонене на политически неуместни хора, тъй че там просто няма причини за отбрана “, сподели президентът.

От „ Възраждане “ се изрекоха единствено процедурно, а от Движение за права и свободи резервираха безмълвие. Управляващи и съпротива се скараха и дали спецсъдът е издавал противоречиви позволения за подслушване.

Припомняме, че законът влиза в действие 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник. Тоест - от средата на юли. Висящите каузи ще бъдат трансферирани по подготвеност на разнообразни съдилища в София и страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР