Парламентът задължи доставчиците на медийни услуги да обявяват действителния собственик

...
Парламентът задължи доставчиците на медийни услуги да обявяват действителния собственик
Коментари Харесай

Доставчиците на медийни услуги ще обявяват действителния собственик и източниците на финансиране

Парламентът задължи доставчиците на медийни услуги да афишират действителния притежател и източниците на финансиране. Това стана с дефинитивно гласувани промени в закона за наложителното складиране на печатни и други творби, импортирани от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от Движение за права и свободи.

Така в период до 30 юни на съответната година доставчиците на медийни услуги ще декларират за оповестяване декларация с информация за действителния притежател към датата на заявката. В нея би трябвало да се показва още дали притежателят заема обществена служба, има ли влезнала в действие присъда, както и информация за всяко получено от доставчика финансиране през миналата календарна година, размера му и основанието, включително и данни за лицето, предоставило парите.

В декларацията се отбелязва и събитието, когато лицето, в действителност контролиращо наличието на медийната услуга и/или публицистичната политика, е друго от действителния притежател.

В нея се показват още всички контракти и тяхната стойност, подписани от доставчика на медийни услуги през миналата година с държавни или общински институции или сдружения с държавно или общинско присъединяване, с политически партии, вследствие на публични поръчки, подписани рекламни контракти с лица, осъществяващи активност, подлежаща на регулация, както и тези, по които е получено финансиране по стратегии на фондове на Европейския съюз.

Декларацията се подава и в Министерството на културата в същия период, като министърът на културата води обособен указател за подадените заявления, който е обществен на интернет страницата на ведомството.

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да показват данните за действителния си притежател и на интернет страницата на съответната медия или издание. Гласуваните текстове плануват при смяна на собствеността тя да бъде обявявана в седемдневен период.

Депутатите плануват разпространителят на периодически печатни творби до 30 юни всяка година също да подава в Министерството на културата декларация по пример, която разпознава действителния му притежател, както и броя обекти за продажба на дребно, които употребява в комерсиалната си активност.

Когато лице употребява в комерсиалната си активност повече от една трета от всички декларирани обекти за продажба на дребно на периодически печатни творби в страната, Министерството на културата уведомява Комисията за защита на конкуренцията.

Спорът в залата беше за същността на понятието " автентичен притежател " и кой упражнява в действителност надзор върху наличието.

Според Антон Кутев признатите текстове няма да доведат до действително изсветляване точно тъй като не са задоволително ясни пояснения като за автентичен притежател. По-сериозният проблем е понятието като в действителност надзор на наличието и по какъв начин се дефинира лицето, което ще го упражнява, акцентира той. Според Кутев изсветляването на финансирането и на договорите е ориентирано към дребните снабдители.

Йордан Цонев, съвносител на промените, обясни, че в закона за ограниченията против изпиране на пари има текст, който дава дефиницията за автентичен притежател. Той дефинира предлаганите от Движение за права и свободи промени като самоуверен и съдбоносен опит в законодателството, рационални и потребни. Да предложат текстовете съдействали и отчети на НПО-та за свободата на словото у нас, направени по погрешни, съгласно депутата, констатации и изказвания. Не могат да се вършат ранглисти, които не дават отговор на действителното място на свободата на словото в България, законът е крачка страната ни да не бъде " клепана " по този метод, да подобрим оценките, а не с цел да прави пиар на този или оня, заключи Цонев

Лично ще се извиня на господин Цонев, в случай че при идната ранглиста на " Репортери без граница ", да вземем за пример, сме се изкачили нагоре, даде обещание Антон Кутев.

Законът не е задоволителен самичък по себе си, с цел да се реализира крайният резултат, належащо е наредбите да се ползват предписание, включи се и ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). В понятието за фактическия надзор на наличието има сериозен иновационен детайл, когато се употребява за тази материя, само че то не е ново за законодателството изобщо, разяснява той.

Народно събрание гласоподава и санкции за заявления с погрешно наличие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР