Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците

...
Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците
Коментари Харесай

Автобусите вече задължително ще имат колани и видеорегистратори

Парламентът задължи рейсовете да бъдат оборудвани с колани за пасажерите и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се променя Законът за автомобилните транспорти.
Текстовете бяха признати със 79 гласа " за " и 20 въздържали се. Изискването за съоръжение с колани влиза в действие в деветмесечен период от обнародването на измененията, а за видеорегистраторите - в 18-месечен период.

Изискването за предпазни колани няма да се ползва за моторни транспортни средства при профилиран транспорт по направления с еднопосочна дължина до 30 км.

Превозвач, който допусне осъществяване на транспорт на пасажери с моторно транспортно средство, което не е оборудвано с предпазни колани и с видеонаблюдение, ще се санкционира с санкция или имуществена глоба от 3000 лв., а санкцията за лидера ще е 500 лв.. Към момента българското законодателство планува глоба от 50 лв. за пасажер, който не е сложил колан, припомниха вносителите на измененията от ГЕРБ.

Редът за съоръжение с предпазни колани на моторните транспортни средства от категории М2 и М3, клас В, клас II и клас III, които не са оборудвани фабрично с такива, ще се дефинира с разпоредба. Дискусия в пленарна зала провокира какъв брой да бъде гратисният интервал, в който превозвачите да оборудват рейсовете си с колани за пасажерите. Първоначално препоръчаният период беше шест месеца, от Движение за права и свободи желаеха 12 месеца, а най-после по предложение на ГЕРБ беше признато да бъде девет месеца, с цел да се изготви съответната разпоредба.

Станислав Иванов /ГЕРБ/ пресметна, че към 1000 рейса ще се наложи да бъдат изпитани. Той уточни, че след 2006 година всички рейсове в Европейски Съюз би трябвало да бъдат оборудвани с колани съгласно европейски правилник. Иванов означи още, че през 1999 година в Германия се вкарва закон, че всички рейсове би трябвало да са оборудвани с колани, а по-голямата част от автопарка у нас е от Германия. Относно изключението за профилирания транспорт, той посочи, че учениците и децата наложително ще се транспортират с колани, всички останали до 30 км имат право да не употребяват колани.

Георги Свиленски / " Българска социалистическа партия за България " / означи, че самото транспортно министерство няма данни какъв брой са рейсовете без колани. Според него текстовете не работят, механически било невероятно да се слагат в допълнение колани. Приемаме текст, който не 6 месеца, 60 месеца да му дадете период за деяние, няма по какъв начин да се случи, разяснява той. Според Свиленски би трябвало да бъде направена смяна в Закона за придвижване по пътищата и да се задължат всички рейсове да бъдат с колани, с цел да бъдат регистрирани.

Халил Летифов /ДПС/ също предизвести за пропуски в препоръчаните промени, които ще излязат при тяхното използване, само че все пак поддържа условието за коланите, с цел да се избави човешки живот. Той означи, че и двата рейса - при злополуката край Своге и на Автомагистрала " Тракия ", са били оборудвани с колани, само че попита кой следи дали са сложени. Летифов сложи въпроса и по кое време ще излезе наредбата за условията към видеорегистраторите в рейсовете, с цел да не остане подозрението, че това е лобистки текст за една специфична система за видеонаблюдение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР