Парламентът взе решение за приватизация на обособена част от имуществото

...
Парламентът взе решение за приватизация на обособена част от имуществото
Коментари Харесай

Продават ферибота Героите на Одеса

Парламентът взе решение за приватизация на обособена част от имуществото на " Български морски квалификационен център " ЕАД - Варна. Става въпрос за продажбата на моторен ферибот " Героите на Одеса " (ро-ро железопътен ферибот), оповестява Българска телеграфна агенция.

Приватизацията на моторния ферибот се постанова, защото " Български морски квалификационен център " ЕАД не е корабен оператор и няма лиценз за опериране на такива кораби, както и няма нужния запас и личен състав, с цел да стопанисва кораба, написа dir.bg. Дружеството няма право да оперира и като назначено дружество от Република България по тристранната интернационална конвенция с Украйна и Грузия за фериботни транспорти. Липсва предпочитание от страна на " Параходство БМФ " АД да оперира по упоменатата конвенция, както и интерес от страна на други търговци, които да оперират моторния ферибот " Героите на Одеса " посредством наемането му. Освен това се регистрира понижаване на товарите и интензивността на бизнеса.

Моторен ферибот " Героите на Одеса " е закупен от Норвегия през 1978 година и досега реализира транспорти по маршрут Варна - Иличовск - Батуми. Полезният живот на кораба е до 50 години, което значи, че му остават почти 9 години ефикасен " живот ". Фериботът е морално и физически стар, както във връзка с корпуса, по този начин и отношение на моторите. Освен това през 2020 година влиза в действие ново условие, забраняващо потреблението на корабни горива със наличие на сяра над 0,50 %.

Министерският съвет предлага паричните средства от приватизацията на моторен ферибот " Героите на Одеса " да бъдат преведени по сметка на комерсиалното сдружение " Български морски квалификационен център " ЕАД - Варна.

От ГЕРБ показаха, че приватизацията на кораба е нужна, с цел да се резервира положителното финансово положение на сдружението, което има напълно друг предмет на активност.

От Българска социалистическа партия пък настояха парите от продажбата да отидат в " Сребърния фонд ", само че предлагането беше отхвърлено.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР