Парламентът влезе в лют спор да се разпусне или не

Парламентът влезе в лют спор да се разпусне или не ...

Депутатите разделени - дисциплина или страх да демонстрират в извънредното положение.


Парламентът влезе в лют спор да се разпусне или не по време на извънредното положение. Само левите са против.

Предложението отправи в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя предложи да се свикват заседания само по извънредни точки във връзка с извънредното положение. Другото предложение е парламентарният контрол да е писмен.

Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност на двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета, изтъкна Караянчева.

Мотивът е, че депутатите са на гъсто в залата и не се знае кой с кого е бил контактен, което е опасно за здравето. В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока, настоя Караянчева. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим, изтъкна тя.

Работата на законодателния орган можела да се навакса.

Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, ядоса се социалистът Кристиян Вигенин. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим, предупреди той.

Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, обясни червеният депутат.

Смирете се пред болестта, настоя депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който сподели, че сестра му е заразена с коронавирус. Ние не сме защитени от този коронавирус , заяви герберът. Да помогнем кой с каквото може, настоя Иванов. Той е недоволен, че именно парламентът не спазва разпорежданията на щаба.

Източник: news.bg