Парламентът включи в дневния си ред проекторешението, даващо гаранции за

...
Парламентът включи в дневния си ред проекторешението, даващо гаранции за
Коментари Харесай

Горанов: Влизаме в еврозоната само с фиксиран курс на лева

Парламентът включи в дневния си ред проекторешението, даващо гаранции за влизането на България в еврозоната. Предложението бе показано от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. 117 народни представители поддържаха то да влезе в дневния ред за  днес, 29 бяха „ срещу “ и 12 гласоподаваха с „ въздържали се “. Страната ни ще влезе в еврозоната единствено с закрепен курс на лв. в еврозоната. Това съобщи по-рано финансовият министър Владислав Горанов, който дружно с шефа на Българска народна банка Димитър Радев се срещнаха в Народното събрание с депутати.
В решението е записано, че министърът на финансите на България и шефът на Българска народна банка, които и да са те, в процеса на престой в механизма ЕРМ II, ще имат закрепен мандат да поддържат позицията, че курсът, който българският лев ще се причисли към еврозоната е неизменен в размер на 1.95583, заяви Горанов.
Министърът съобщи, че всички партии са подкрепили решението като се изключи Българска социалистическа партия. Текстовете са в деловодството на Народното събрание и ще бъдат гласувани от депутатите.
България ще влезе в еврозоната единствено и само с този курс. „ Ако не се договорим да влезем тъкмо с този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма ЕРМ II “, безапелационен е Горанов.
„ Излизаме от този диалог с обособените парламентарни групи с оптимизъм “, съобщи пред медиите шефът на Българска народна банка Димитър Радев.
По-късно решението ще бъде разисквано и в отрасловата бюджетна комисия на Народното събрание.
Припомняме, че преди дни Димитър Радев съобщи пред бизнеса и медиите, че България няма да анулира валутния ръб и да трансформира закрепения курс на еврото. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев във връзка появилите се изказвания, че поради присъединението към ERM II страната ни би трябвало да направи тази решителна крачка. „ Ние се намираме във финалната права по договарянията за присъединението и до присъединяване в еврозоната. Това е позиция на държавното управление. Тази тематика трета година в никакъв случай не е поставяна и по време на диалозите с европейските финансови институции “, безапелационен е шефът на Българска народна банка.
Няма да пада валутният ръб, няма да се покачват цените, увери и министър председателят Бойко Борисов на същата среща. Той уточни, че с гуверньора на Българска народна банка работят България да влезе в еврозоната в края на април. Повече детайлности можете да намерите в тази публикация. 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР