Парламентът възложи на специалните служби да проверят сайта Миротворец“, който

...
Парламентът възложи на специалните служби да проверят сайта Миротворец“, който
Коментари Харесай

Службите подхващат „Миротворец“ заради българите в списъка „врагове на Украйна“

Парламентът разпореди на специфичните служби да ревизират уеб страницата „ Миротворец “, който разгласява имената на „ врагове на Украйна “, измежду които са зам.- ръководителят на Народно събрание Кристиян Вигенин (БСП), политологът проф. Иво Христов, Георги Първанов, Велислава Дърева и други български публицисти и общественици. Във въпросния лист попада и унгарският министър председател Виктор Орбан, американският посланик Хенри Кисинджър и други

„ Миротворец “ стана причина за незабавно съвещание на парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, управлявана от Даниел Митов (ГЕРБ).

„ Службите пристигнаха добре готови и реагираха бързо. Дадоха ни нужната информация за самия уебсайт – от какъв брой време съществува, по какъв начин се е променял през времето. „ Миротворец “ е бил на вниманието на съществени интернационалните организации като Г-7, Организация на обединените нации, Европейска комисия, които във времето са имали начинания да лимитират дейностите на тази платформа, най-много поради публикуването на персонални данни. Те обаче не са имали триумф до този миг, само че ние сме безапелационни, че българската страна би трябвало да ги поддържа “ съобщи в коридорите на Народното събрание Даниел Митов след съвещанието, на което бяха изслушани шефовете на служби.

„ Службите ще създадат разбор има ли евентуална опасност за български жители и ще ни осведомят. Могат да се настояват всевъзможни неща, само че ние ще работим с украинската страна, с цел да стане ясно, че сходен тип платформи не основават условия за добра връзка. Ясно е, че тези описи не са за премахване на хора, само че и сигурно не способстват за положителните взаимоотношения “, изясни Митов.

„ Абсолютно е неприемливо в листата да влизат публицисти, българи и зам.-председател на Народното събрание. Всички взехме решение да се изследва това. Очакваме и службите да отговорят кой стои зад всички тези хора, това е неприемливо за нас “, сподели от своя страна ръководителят на външната комисия Бойко Борисов.

От „ Възраждане “ пък разясниха, че ще изискат от президента Румен Радев НСО да предложи защита на българите, които са включени в листата, оповестява mediapool.bg.

„ Аз съм учуден, признавам. Въпросът не е в моето включване в листата. Макар че то също може да бъде коментирано. Там фактът, бележит за моето включване – наличието ми на някакъв конгрес в Ялта, е неистина. Груба, нагла неистина, защото аз в никакъв случай там не съм бил по какъвто и да е мотив, а също така аз съм обиколил света на всевъзможни конгреси и никой в никакъв случай не ми е поставял ограничавания какво да приказвам и каква позиция да показвам “каза пред Българска национална телевизия президентът Георги Първанов (2001 – 2011 г.).

Съосновател на уеб страницата е някогашният зам.-вътрешен министър на Украйна Антон Геращенко и работи от години. Украйна публично отхвърли страната да стои зад уеб страницата.

„ Дейността на публичната организация „ Миротворец “ по никакъв метод не е обвързвана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на украинската страна “, се показва в позиция на посолството на Украйна у нас. Пак там се оповестява, че уеб сайтът е „ самостоятелен информативен запас на социална самодейност на Центъра за проучване на признаците на закононарушения против националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и интернационалния правов ред “.

„ Информационното попълване на уеб страницата „ Миротворец “ се реализира от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се употребяват извънредно за научно-изследователски, креативен и журналистически цели. Основните източници на информация, които се употребяват от Центъра „ Миротворец “, са материали, оповестени в обществените мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали “, показват от посолството.
От дипломатическата задача означават, че „ през последните години съветската федерация, като държав агресор е предприемала ограничения за възбрана на активността на центъра Миротворец, по-специално са изпращани съответни апели към Организация на обединените нации и УНИЦЕФ “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР