Парламентът възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на

...
Парламентът възложи на правителството да приеме програма за предоставяне на
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Бизнесът ще бъде компенсиран за цената на тока до края на 2023 г.

Парламентът разпореди на държавното управление да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия . Решението беше взето със 186 гласа " за ", 2 " срещу " и 6 въздържали се.  

Компенсациите за електрическа енергия за бизнеса ще бъдат в размер на 100 % от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лв. за мегаватчас (MWh).

Компенсацията ще важи до края 2023 година

Със 109 гласа " за ", 10 " срещу " и 78 въздържали се депутатите поддържаха предлагането на Владислав Панев от " Демократична България " крайните небитови консуматори високо напрежение да бъдат обезщетени за разликата сред базовата цена 200 лв. на мегаватчас и междинната пазарна цена за базов товар на сегмента " ден напред " на " Българската самостоятелна енергийна борса ", умножена по коефициент 0,8 за количествата, върху които се дължи цена " обвързване към обществото ". Предвижда се коефициентът да бъде нараснал с 0,1 при потвърдени вложения в енергийна успеваемост през последните три години, уверение за енергийни спестявания, енергийно и техническо проучване и с 0,1 при вложения във възобновими енергийни източници, създаване на съоръжения за възобновима сила и връщане в петкратен размер на недължимо полученото от предприятията.

Средствата за заплащане на обезщетенията по програмата ще се набират във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", като вноските ще се дефинират от Министерския съвет в период от 10 дни, в осъществяване и при изискванията на правилник на Европейски Съюз по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на електрическата енергия, одобриха още единомислещо депутати със 197 гласа " за ".

Последният текст беше признат в редакция, препоръчана от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той уточни, че в залата има консенсус, ч е би трябвало да продължат обезщетенията за бизнеса , както и да се приложи европейският правилник.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че е реализирано единодушие да се изземват свръхпечалби от държавните и от частните сдружения и да се подкрепи стопанската система, само че изиска да се уточни период - от 10 дни, тъй като, по думите й, съществува риск Министерски съвет да се забави и да има напън върху държавните компании, а частните да останат незасегнати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР