Парламентът възложи на правителството да актуализира Националния план за готовност

...
Парламентът възложи на правителството да актуализира Националния план за готовност
Коментари Харесай

Правителството ще актуализира Националния план за готовност при грипна епидемия

Парламентът разпореди на държавното управление да актуализира Националния проект за подготвеност при грипна зараза. "За " предлагането, импортирано от групата на Българска социалистическа партия, гласоподаваха 170 народни представители, а един се въздържа.

Социалистите предизвикаха и обсъждане за ковид, в което взе участие здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Предлагам да даваме идентични послания на обществото и да се съблюдават противоепидемичните ограничения ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на разискванията. Тя прикани народните представители да са образец за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и депутатите да си сложат маските. Според нея другото, което обърква хората, е политизирането на казуса.

Тя уточни, че групата на ГЕРБ ще поддържа плана на решение, импортиран по отношение на това питането на социалистите, макар че съгласно нея, двете нямат нищо общо. "Предметът на питането е във връзка настоящата обстановка с пандемията от ковид, а планът на решение, който сте внесли, планува Министерският съвет да актуализира и приведе в деяние Националния проект при грипна зараза ", посочи тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че схваща пристрастието на Българска социалистическа партия към плановата стопанска система, само че коронавирусът изисква всички да са изобретателни и реактивни. "Убедена съм, че всички вие, без значение от това, че някой си приписват повече заслуги, ние тук в 44-ото Народно заседание показахме единодушие, когато се взе решение за оповестяване на изключително състояние. Това беше мярка, която беше извънредно предизвикателство. Всички ние показахме отговорност, когато приемахме закони “, сподели още Дариткова. И акцентира, че депутатите са дали опция здравната система да се приготви със оправянето с ковид.

"Факт е, че нито една страна в света не предприе ограничения, които да са 100 % ефективи ", регистрира още тя.

Според здравния министър е невероятно да се направи проект за ковид по сходство на проекта за пандемичния грип.

"Заставам пред вас, осъзнавайки цялата отговорност, която нося дружно с всички български лекари и медицински сестри. В коридорите ви споделих, че ми е доста мъчно да разбирам политиката, когато приказваме за решаването на проблемите на българските жители в изискванията на здравна рецесия. Не знам за какъв реален проект приказваме за коронавирус и за каква респираторна зараза приказваме. Не знам кой защо ще се хваща и кой какви планове има, само че аз ви предлагам да се хващаме и да се държим крепко единствено и само за науката. В тази връзка държа да подчертая дебело, че грип и COVID-19 са две безусловно разнообразни болести, които нямат нищо общо между тях ", посочи проф. Костадин Ангелов.

Той подсети, че лекуване за ковид няма. "Ваксина за грип има, ваксина за COVID- 19 няма. За какъв реален проект говорите, когато има толкоз доста незнайни неща за COVID- 19 ", попита още министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР