Парламентът въведе санкции за нарушения на правилата за цените на

...
Парламентът въведе санкции за нарушения на правилата за цените на
Коментари Харесай

НС въведе санкции за нарушения на правилата за цените на роуминг услугите в ЕС

Парламентът вкара наказания за нарушавания на разпоредбите за цените на роуминг услугите в Европейския съюз.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за електронните известия. С промените се вкарват ограничения по използване на европейски регламенти по отношение на достъпа до отворен интернет и роуминга в публични мобилни съобщителни мрежи в границите на Европейския съюз.

От 15 май 2019 година са в действие нови правила, ограничаващи цените, които доставчиците на съобщителни услуги с номера могат да постановат на потребителите за мобилни и закрепени гласови и текстови съобщителни услуги в границите на Европейски Съюз.

С измененията в Закона за електронните известия се цели навреме да се вкара система от ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушаване на тези правила. Предвидени са санкционни разпореждания за нарушаване на условието доставчиците да не ползват цени на дребно (без налог върху добавената стойност) за консуматори на контролирани известия в границите на Европейски Съюз, надвишаващи 0,19 евро цента на минута за повиквания и 0,06 евро цента за текстови известия.

За такива нарушавания ще се постанова имуществена глоба от 20 000 до 400 000 лв.. Също по този начин са планувани наказания за доставчиците за непредоставяне на информация от голяма важност за националния регулаторен орган за практикуване на регулаторните пълномощия във връзка с цените на дребно на контролирани известия в границите на Европейски Съюз, както и за непредоставяне на преддоговорна информация на крайните консуматори. За нарушение на наредбите за даване на информация на потребителите за цените е планувана глоба от 500 до 5 000 лв..

Минималните размери на плануваните в законопроекта наказания са съобразени с обстоятелството, че получатели на отговорностите са освен настоящите огромни оператори в България, само че и такива със доста по-малък размер доходи и пазарен дял. Предвидените оптимални размери са съобразени с опцията на огромните предприятия да заплатят глобите и с резултата, който биха имали тези наказания върху облагите им, като този резултат следва да стимулира предприятията да съблюдават плануваните условия, се показва в претекстовете на вносителя - Министерския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР