Парламентът въведе имуществен и екологичен компонент при данъка за автомобилите

...
Парламентът въведе имуществен и екологичен компонент при данъка за автомобилите
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха важни промени в данъците за жилищата и колите втора ръка

Парламентът вкара веществен и екологичен съставен елемент при налога за колите над 3,5 тона. Това се случи откакто депутатите гласоподаваха текстове на второ четене от Закона за корпоративното подоходно облагане. „ За “ текстовете гласоподаваха 107 народни представители, „ срещу “ - 74 и „ въздържали се “ - 1, с което бяха признати. Имущественият съставен елемент е обвързван с мощността на мотора на автомобила и годината на произвеждане, съобщи Блиц.
Екологичният касае екологичната категория на автомобила. По този метод притежателите ще заплащат налог според от това какъв брой замърсява автомобилът им. Новия екоелемент в налога за старите коли ще оскъпи налога им приблизително с 10 до 30%. Текстовете бяха гласувани на второ четене, като срещу тях гласоподаваха от Българска социалистическа партия и от "Атака ". Текстът на второ четене, засягащ повишаването на налога за старите коли, чрез промени във формулата, бе обсъждан развълнувано в пленарната зала повече от два часа. Социалистите пък поддържаха Обединените патриоти за данъчни облекчения до 50% за хората, които карат на газ, а не на бензин. Текстът не мина и не беше подсилен от сътрудниците им от ГЕРБ, които се въздържаха.
Съгласно текстовете общинските препоръки ще дефинират налога със своя разпоредба, а приходите от налога ще се внасят в бюджета на общината по непрекъснат адрес, надлежно седалището на притежателя на транспортното средство. Парламентът одобри и дефинитивни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. „ За “ гласоподаваха 107 народни представители, 74 бяха „ срещу “, а един гласоподава с „ въздържал се “, осведоми "Фокус ". През закона депутатите промениха Закона за локалните налози и такси. Сега за главно жилище се дължи налог за неподвижен парцел с 50% понижение, а за главно жилище на разположение с понижена продуктивност данъкът е със 75% понижение. Депутатите взеха решение при обявление на повече от едно жилище тези облекчения да не работят и да се дължи налог в цялостен размер за всяко от жилищата. С измененията към този момент няма да се подават данъчни заявления за облагане с годишен налог за новопостроените здания, които се вкарват в употреба по реда на Закона за устройство на територията.
Необходимите данни за установяване на налога ще се дават от възложителя на градежа след довеждане докрай на постройката в недодялан градеж. Няма да се изисква подаване на данъчна декларация, когато има смяна в събитията, които имат значение за установяване на налога, и те са удостоверени от общината в осъществяване на програмата за саниране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР