Парламентът в Тбилиси не успя днес да внесе промени в

...
Парламентът в Тбилиси не успя днес да внесе промени в
Коментари Харесай

Парламентът в Грузия не успя да замени смесената изборна система с чисто пропорционална

Парламентът в Тбилиси не съумя през днешния ден да внесе промени в конституцията за производство на изборите следващата година по пропорционалната система, съобщи Ройтерс.

Управляващата партия " Грузинска мечта-Демократична Грузия " беше дала знак, че ще поддържа промяната на смесената изборна система с чисто пропорционална от следващата година. Това бе едно от настояванията на участниците в митингите в грузинската столица от юни насам. Предвидено бе промяната да се реализира през 2024 година, само че опозицията настоя изтеглянето ѝ с две години напред.

Смята се че при чисто пропорционална система за " Грузинска фантазия " ще бъде по-трудно да резервира болшинството си в Народното събрание.

Дебатите по тематиката започнаха през вчерашния ден в Народното събрание, само че някои депутати от ръководещата партия се изрекоха срещу измененията от безпокойство, че ще изгубят местата си. И на днешното гласоподаване измененията бяха утвърдени единствено от 101 депутати, с 12 гласа по-малко от нужното.

Новината породи протестен протест пред постройката на Народното събрание. Активисти блокираха трафика, като седнаха на улицата. Опозиционни водачи заподозряха, че несполучливият избор е квалифициран от водача на " Грузинска фантазия " Бидзина Иванишвили, за който се счита, че ръководи Грузия подмолно, съобщи Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР