Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

...
Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България

Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония, подписан предходната година от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев.

Документът беше признат с 61 гласа " за " и един " въздържал се " на съвещанието си на 15 януари. Събитието съответства с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред управляващите в Скопие, на което беше изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани. Посланикът на България Иван Петков сподели, че София поддържа участието на Македония и в НАТО, и в Европейския съюз, само че за задачата е належащо да се проведат редица промени.

Очакваше се текстът да получи нужното болшинство и да бъде признат. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, до неотдавна ръководена от някогашния министър председател Никола Груевски, реши да бойкотира съвещанието, макар че отхвърля контракта и прикани за гласоподаване с " не ". Според партията двустранният документ е нездравословен за националните ползи. Въздържалият се народен представител пък е Ферид Мухик, народен представител от групата на ръководещите социалдемократи, съгласно който договорът не е взаимен и Македония е направила извънредно огромни отстъпки.

Също по този начин на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония. Македонският външен министър Никола Димитров приветства решението. Преди вота той посочи, че ратификацията на текста таман през днешния ден " има доста хубава символика ". " Много е значимо, че преди да се ратифицира договорът, на процедура имаме същинска смяна на интернационалните връзки ", добави още той, представен от МИА.

Димитров сподели още, че такива сложни въпроси сред Скопие и София се договарят мъчно. " Нито ние, нито България сме напълно удовлетворени от текста ", сподели той, само че добави, че текстът дава отговор както на " нашите (македонските) ползи, по този начин и на тези на българската страна ".

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР