Парламентът в Република Сръбска, една от съставните части на Босна

...
Парламентът в Република Сръбска, една от съставните части на Босна
Коментари Харесай

С вдигане на заплати Република Сръбска наруши споразумение на Босна с МВФ

Парламентът в Република Сръбска, една от съставните елементи на Босна и Херцеговина, утвърди законопроект, с който минималната заплата в страната се усилва с до 12.5 %, съобщи " Ройтерс ".

Решението на депутатите в Баня Лука нарушава договореностите с Международния валутен фонд и съгласно организацията се преглежда като избирателен ход за вота през октомври.

Миналата седмица Изпълнителният ръб на МВФ отсрочи в последния миг съвещание, с което да се завърши прегледът на стратегия за заеми за Босна и Херцеговина и по този начин да се провиснал нови средства. Според известието на борда е нужно още време с цел да се оценят решенията за увеличение на разноските.

Правителството на Република Сръбска малко преди този момент разгласи, че ще понижи налога върху приходите и ще увеличи чистите заплати. Това нарушава съглашение с МВФ, с което Босна и Херцеговина пое ангажимент да не усилва заплатите.

Не единствено Република Сръбска обаче тормози фонда - и другата съставна единица, Федерация Босна и Херцеговина, възнамерява да прокара нов закон идната седмица, с който да разшири правата на ветераните от войната през 1990 година това също не е в съгласие с интернационалната институция.

Депутатите в Република Сръбска утвърдиха с поддръжката на 44-ма депутати (от общо 83-ма в парламента), като опозицията бе напуснала пленарното съвещание по-рано поради различен спор с ръководещите.

" Ако би трябвало да предпочитам сред МВФ и тези служащи, ясно е какво ще избера, " сподели пред Народното събрание финансовият министър Зоран Тегелтия, имайки поради чиновниците, които получават най-ниски заплати и които са единствено 1.1% от цялата работна мощ на района. По думите му измененията засягат единствено тях, тъй че няма нарушавания в договорката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4832)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР