Парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за

...
Парламентът в Гърция ще гласува кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за
Коментари Харесай

Ще избере ли гръцкият парламент първата жена за президент?

Парламентът в Гърция ще гласоподава кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за идващ президент. Ако това стане, тя ще бъде първата жена на този пост в историята на страната, заяви Агенция Франс Прес.
" Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето ", съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис по-рано този месец по време на оповестяване на номинацията на Сакеларопулу.
Сакеларопулу е известна като напредничав арбитър с необикновен опит в екологичното и конституционно право. Кандидатурата й към този момент завоюва междупартийна поддръжка и беше приветствана от някои коментатори като консенсусен претендент в сложен миг за гръцката външна политика.
63-годишната Сакеларопулу оглавява висшия административен съд на Гърция от 2018 година Там още веднъж беше първата жена, заемала този пост. Тя е деец с към този момент четири десетилетия в правосъдната система.
Дъщеря на арбитър от Върховния съд Сакеларопулу приключва следдипломно образование в Сорбоната в Париж и е специалист по конституционно и екологично право.
Ако бъде определена, тя ще поеме поста от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат завършва през март.
Гръцките президенти се избират извънредно от Народното събрание. Сакеларопулу е на път да си обезпечи над 260 гласа в сряда, повече от задоволително за нужните най-малко 200 гласа, с помощта на поддръжката на главните опозиционни партии.
Основният опозиционен водач Алексис Ципрас съобщи, че Сакеларопулу е " извънреден арбитър " и бранител на правата на индивида.
Мицотакис акцентира, че изборът й прекъсва традицията освен тъй като Сакеларопулу е жена, само че и тъй като не е член на никоя политическа партия.
Досегашните президенти постоянно са били високопоставени партийни дейци, да вземем за пример някогашни министри, напомня БГНЕС.
Мицотакис съобщи, че изборът на съдийката за президент " въплъщава единството и напредъка ".
" Нека не се крием от истината, гръцкото общество към момента е белязано от дискриминация против дамите ", сподели министър председателят. „ Сега това се трансформира, започвайки от върха. “
Приемайки номинацията, Сакеларопулу съобщи, че това прави „ чест на справедливостта и актуалните гръцки дами “.
Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката страна и главнокомандващ, постът е значително параден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР