Парламентът увеличи таксите за касационното производство - при обжалване на

...
Парламентът увеличи таксите за касационното производство - при обжалване на
Коментари Харесай

Парламентът увеличи таксите за някои обжалвания, БСП ще пита Конституционния съд

Парламентът усили таксите за касационното произвеждане - при обжалване на съдени решения, с приемане на второ четене на промените в Административнопроцесуалния. По тази причина Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд.

Депутатите взеха решение касационният жалбоподател да внася такса в размер на 70 лв., която до момента беше 5 лева, а когато жалбоподател е организация - 370 лв., вместо досегашните 75 лева, осведоми " Фокус ".

Прокуратурата няма да внася такси в случай че стачкува първоинстанционно решение. От заплащане са освободени и жители, за които е прието от съда, че нямат задоволително средства да я заплатят.

С измененията се вкара още при определяем веществен интерес по делото, таксата са е 0.8 % от този интерес, само че не повече от 1700 лева В случаи с веществен интерес над 10 млн. лв. - таксата е 4 500 лв.. Таксите за обжалване на каузи за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване са 30 лева за жители и 200 лева за организации.

Таксата за частна тъжба е 30 лв. за жители и 150 лв. за организации. Няма да се дължат пари, когато частната тъжба е по каузи за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване.

За произвеждане по анулация на влезнали в действие правосъдни актове се събира такса в размер на 30 лв. за жители и 150 лв. за организации.

Тъй като измененията в административния кодекс се одобряват на части в Народното събрание, ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов разгласи, че ще изиска изключително съвещание, с цел да завърши Народното събрание с целия законопроект. По време на гласуването народните представители от Движение за права и свободи предложиха депутатите да работят до 17.00 часа през днешния ден, с цел да приключат с гласуването, само че това не беше признато.

След окончателното гласоподаване в Народното събрание от Българска социалистическа партия изпратиха известие до медиите, че ще сезират Конституционния съд за измененията, свързани с таксите. " С промени в Административнопроцесуалния кодекс се губи салдото сред ускорение на правораздаването и правото и достъпа на жителите до правораздаване. Такава смяна е увеличението на таксите в административното произвеждане до 900 пъти ", разяснява пред публицисти в Народното събрание депутатът от левицата Явор Божанков. Той изясни, че критерият за увеличението е друг за юридически и за физически лица. Депутатът изясни, че за една касационна тъжба от юридическо лице таксата се усилва от 25 лева на 370 лева - 14 пъти, а за обжалване при веществен интерес на юридическо лице- таксата се усилва от 5 лева на 4500 лева - 900 пъти.

Божанков акцентира, че досега таксите са били ниски и не са покривали разноските, което е проблем за българското правораздаване, само че в България има правни правила, които споделят, че всяка такса би трябвало да дава отговор на един елементарен образец - да покрива избран разход. " Таксите не могат да служат за облага или администрацията да губи. Депутатът изясни, че таксите няма да бъдат определяни в цена както до в този момент, а в закон - досега всяка несправедлива такса е можело да се нападна пред съда, а с въвеждането на таксите в закон, те към този момент може да се апелират единствено пред Конституционния съд.

" Приетите от ръководещите редица ограничения водят до ограничение правото за обжалване, до ограничение на опцията на хората да търсят правата си ", добави съпартиецът му Пенчо Милков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР