Парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов

...
Парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов
Коментари Харесай

От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксони, гласува парламентът

Парламентът утвърди на първо четене препоръчаните от вицепремиера Валери Симеонов и държавното управление промени в Закона за отбрана от шума в околната среда, оповестява Българска национална телевизия.

Между 23.00 и 8.00 часа /вместо до 7.00 часа, както досега/ се вкарват ограничавания за озвучаване на открити площи в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предопределение, озвучаването от пътни транспортни и плавателни средства, предопределени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.

Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители - ГЕРБ, Обединени патриоти и огромна част от Българска социалистическа партия, 17 души бяха " срещу " и те са от групата на Движение за права и свободи, 10 се въздържаха.

Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предизвестие при бедствия. 
Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се разпорежда напълно на Министерство на вътрешните работи, като чиновниците ще имат право да подхващат съответните законови дейности за прекъсване на шума. В светлата част на деня си остава обвързване на РЗИ.

Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват.

Въвежда се условие озвучаването навън да става единствено с озвучителни средства с инсталирани автоматизирани регулатори, контролиращи равнището на звука по този начин, че то да не е по-високо от нормативно избраните гранични стойности.

Предлага се районните здравни инспекции да издават мнение като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е обезпечаване на акустичен комфорт на живеещите в здания, част от които са търговски или индустриални обекти, се изяснява в претекстовете.

Това няма да усили административната тежест за лицата и компаниите при подаване на документи, малко се втвърдяват контролът и глобите, заключи Валери Симеонов. Той акцентира, че досегашната нормативна уредба за предотвратяване от нездравословното въздействие на шума върху човешкия организъм е несъвършена и не дава резултат.

Вицепремиерът цитира и данни, съгласно които у нас ситуацията е по-тежко от другите страни в Европа, като над 40 на 100 от българчетата са с увреждания на слуховия уред.

Ограниченията важат и за курортите, там почиват хора, акцентира изрично вицепремиерът. Затова за тях не трябвало да има по-специален режим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР