Парламентът удължи с 3 месеца срока за регистрация на търговците

Парламентът удължи с 3 месеца срока за регистрация на търговците ...

Регистрацията на малките бензиностанции се отложи за догодина.


Парламентът удължи с 3 месеца срока за регистрация на търговците на горива, за което настояваха и протестираха малките фирми в бранша. В сряда депутатите приеха предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов да бъде отложено влизането в сила на наредбата към спорния закон за горивата. Наредбата трябваше да влезе в сила от 27 октомври и според нея фирмите, които се занимават с търговия, съхранение и пренасяне на горива, трябва да се регистрират в Министерството на икономиката, като покрият редица финансови и технически изисквания.

И вчера представители на малките бензиностанции протестираха пред парламента срещу утежнените условия за регистрация. Междувременно Министерството на икономиката пусна за обществено обсъждане поредни промени в Закона за горивата. Те занижават изискванията към търговците на едро и към фирмите за пълнене на бутилки с втечнен газ. Премахва се и пълната забрана за мобилни бензиностанции. Това е реверанс към пътностроителните фирми и агробизнеса, които и занапред ще могат да зареждат тежката си техника от цистерни  (до 50 кум. м) и бензиновози. 

Спорният закон за горивата бе наложен от Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите фирми в бранша. Техните предложения бяха лансирани в НС директно, без обществено обсъждане, от депутата Емил Димитров - Ревизоро. В сряда Димитров се възмути, че дребните търговци и превозвачи на горива се оплакват от затягането на режима. Според него отлагането на наредбата и задължителната регистрация работят в полза на сивата икономика. 

Източник: segabg.com