Парламентът удължи работното си време до приемане на Закона за

...
Парламентът удължи работното си време до приемане на Закона за
Коментари Харесай

Приемането на Бюджет 2020 удължи работното време на депутатите

Парламентът удължи работното си време до приемане на Закона за държавния бюджет на първо четене. Предложението на ръководителя на Бюджетната комисия Менда Стоянова бе подкрепено от 104 народни представители, до момента в който по 24-ма гласоподаваха "против " и "въздържал се ".

Държавният бюджет се разисква в пленарната зала на първо четене. Той е последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална стратегия за следващата година. Във вторник Народното събрание одобри на първо четене така наречен "малки бюджети " - на Държавното публично обезпечаване и на Здравната каса.

В ревюто си пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията.

В главните параметри на Бюджет 2020 е заложен 3.3% растеж на стопанската система през идната година. Повече пари ще има за опазване на здравето, обучение и политика по приходите. В бюджетната сфера ще има нарастване на заплатите с 10%, а за педагогическия личен състав със 17 на 100.

Финансовата рамка планува опция за вдишване на дълг в размер на 2 милиарда лв.. "Най-вероятно следващата година ще излезем на външните пазари, с цел да си осигурим нужното дългово финансиране ", изясни Горанов.

Финансовият министър не чака огромни заплащания като покупката на изтребителите F-16, които да доведат до актуализация на бюджета. Очаква се общата задлъжнялост на страната ни да се понижи, като за първи път дългът ще бъде под 20% от Брутният вътрешен продукт.

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР