Парламентът удължи извънредното положение до 13 май. Дотогава депутатите също

...
Парламентът удължи извънредното положение до 13 май. Дотогава депутатите също
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение

Парламентът удължи изключителното състояние до 13 май. Дотогава депутатите също ще работят " изключително "

© Юлия Лазарова Една от партиите от ръководещата коалиция - Вътрешна македонска революционна организация, се разгласи срещу оферти от Министерски съвет за удължение на изключителното състояние до 13 май. Искането на държавното управление беше отправено към Народното събрание в сряда, а в петък депутатите го утвърдиха. Срещу удължаването на периода с още един месец бяха и депутатите от Българска социалистическа партия. В последна сметка решението беше взето с гласовете на 122-ма народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Атака ", които гласоподаваха " за ", 47 бяха " срещу ", а 7 се въздържаха. Сред подкрепилите решението бяха и депутатите от Вътрешна македонска революционна организация откакто предлагането им за по-кратък период на изключителното състояние не беше утвърдено. 7-те въздържали се пък бяха депутати от социалистическата партия.

Според Вътрешна македонска революционна организация изключителното състояние би трябвало да е до 30 април

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В претекстовете си депутатът Александър Сиди уточни, че от партията, чийто водач Красимир Каракачанов е силов вицепремиер и министър на защитата, поддържат въведените от държавното управление навременни ограничения, само че в посочените претекстове за удължение на периода на изключителното състояние с един месец " няма явен разбор какво ще се прави при тежката обществена рецесия, която се задава ". " Има задоволително време да намерим тактика за отбрана на уязвимите групи и да върнем хората към естествения живот. Затова предлагаме срокът да е до 30 април ", сподели той.

Освен Сиди, никой различен от депутатите на Вътрешна македонска революционна организация не взе думата по време на дебатите в пленарната зала, само че преди съвещанието сътрудника му и съпредседател на парламентарната група на " Обединените патриоти " Искрен Веселинов също разкритикува кабинета за неналичието на ясна обосновка. " Няма разбори, прогноза и тактика, която да демонстрира по какъв начин, докога и за какво би трябвало всички български жители да се самоограничават, а стопанската самодейност на процедура е стопирана. Не е ясно също и за какво при ескалираща безработица и срив на приходите няма образован разбор и тактика, която да увеличи отбраната на уязвимите групи ", написа Веселинов в обществената мрежа.

Българска социалистическа партия също предложи удължение до края на април

Първоначално Българска социалистическа партия изиска точката за удължение на изключителното състояние да отпадне от дневния ред на Народното събрание, като аргументът на депутата Крум Зарков беше, че до приключването на признатия от Народното събрание краен период - 12 април има още 10 дни. " Идеята беше да се съберем най-после на този период, тъй като с изключение на статистиката за инфектирани, има и статистика на безработните, които се усилват всеки ден. Всеки ден на удължение би трябвало да бъде доста добре обмислен ", сподели Зарков. Предложението му обаче беше отхвърлено от болшинството.

Веднага след него водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, сходно на Вътрешна македонска революционна организация, също предложи срокът на изключителното състояние да се удължи до края на април. Към претекстовете на сътрудника си тя прибави обстоятелството, че в европейски страни, където обстановката със болестта е надалеч по-сложна от тази в България, срокът на тези ограничения е по-малък. Нинова даде образец с Италия, където изключителното състояние е до 12 април, а в Германия - до 19 април. " Вие желаете удължение в границите на 45 дни без да дадете справедлива информация какво се случва с стопанската система и рухването на приходите на хората ", сподели Нинова.

Тя упрекна Борисов, че при гласуването на решението за изключителното състояние, той е поел ангажимент след приключването на периода да бъде изработен разбор на обстановката и едвам по-късно, в случай че е належащо той да бъде продължен. Колегата й Красимир Янков пък предложи националният действен щаб да бъде разхлабен и да се сътвори народен пандемичен комитет, който да предлага решения за излаз от икономическата рецесия. " Няма никакъв намек за тактика за нов модел на национална стопанска система. Да накарате 10 цеха да създават маски, а не продукти, не е икономическа, а спешна мярка ", сподели Янков.

ГЕРБ: Хората би трябвало да имат изясненост

Менда Стоянова оправда удължаването на периода на изключителното състояние с това, че по този начин " хората и бизнесът ще имат изясненост и опция да възнамеряват своето битие ". " Не разбрах какво в действителност желаете - да отворим заведенията за хранене, магазините, кафенетата и да пуснем хората на ядат и да пият ли? Само че по-късно няма да има нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви ", обърна се тя към сътрудника си Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, който разкритикува част от ограниченията на държавното управление като условието жителите да показват заявления при влизането или напускането на регионалните градове.

Александър Ненков съобщи, че на този стадий продължаването на изключителното състояние няма опция. " Да управляваш в толкоз сложни моменти не е привилегия, а отговорност. Не разбрах на какво мнение са от Българска социалистическа партия - за ограниченията ли са, или не са. България имаше куража да внесе такова предложение, доста преди други страни да го създадат. Когато говорите за разбор - какъв разбор желаете. Всеки ден държавното управление дава отговор на всевъзможни въпроси. " Щом България е в дъното на класацията по смъртни случаи, значи на този стадий си е свършила работата ", съобщи Ненков като посочи, че не държавното управление е водещия фактор в тази рецесия, а специалистите и лекарите.

" Спорът ни е за две седмици, които са политическа и историческа наносекунда, само че евентуално за заболяването са цялото й проявяване от болестта до гибелта на някой уязвим. ", сподели финансовият министър Владислав Горанов.

Движение за права и свободи и " Воля " поддържаха ГЕРБ

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че депутатите от придвижването ще поддържат предлагането на Министерски съвет за удължение на периода на изключителното състояние до 13 май. Той цитира данни, съгласно които в България смъртността е три и половина пъти по-малка спрямо общите данни за пандемията в света. " Взетите ограничения правят работа. Карантината дава резултати, само че за финансовите, стопански и обществените ограничения е необходим разбор и данни от изпълнителната власт, с цел да може Народното събрание да даде своя принос в битката с ковид ", сподели той.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки стигна и по-далеч. Той предложи за изключителното състояние да няма период, каквото беше първичното искане на държавното управление при оповестяването на изключителната обстановка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР