Парламентът стартира повторно процедурата, с която трябва да бъде избран

...
Парламентът стартира повторно процедурата, с която трябва да бъде избран
Коментари Харесай

Нито една партия не смее да издигне шеф на ЦИК

Парламентът започва наново процедурата, с която би трябвало да бъде определен идващият ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК). Първият опит са провали, защото нито една политическа мощ не се осмели да издигне претендент.

На депутатите им се наложи да търсят нов началник на изборната администрация, откакто в края на август шефът на комисията Стефка Стоева подаде оставка. Причина за неочакваното й решение беше желанието на ГЕРБ – което в това време се реализира – да натоварят органа с всички тежки и виновни действия, свързани с машинното гласоподаване.

Процедурата обаче се заплете, тъй като от ГЕРБ се отхвърлиха от опцията да предлагат претендент. Вместо това ненадейно приканиха опозицията в лицето на Българска социалистическа партия да го направи. Социалистите обаче настояха, че отговорността е на ръководещите. Така срокът за номинации изтече без да се получат такива.

На съвещанието на правната комисия на Народното събрание в сряда беше решено, че кандидатури ще се одобряват до идната седмица. От разменените реплики сред депутатите от болшинството и опозицията обаче стана ясно, че позициите им не са се трансформирали.

Социалистите оповестиха, че ще поддържат старта на новата процедура, защото би трябвало да се открие нов началник на ЦИК. „ Не знам кой ще бъде този човек, само че ваша отговорност е да го намерите “, обърна се той към депутатите от ГЕРБ. Те пък му отвърнаха, че всички парламентарни групи, обособените народни представители и неправителствени организации – опосредено, посредством депутатите – могат да вършат номинации, с което намекнаха, че чакат различен да намери кандидат.

„ ЦИК е изцяло изоставена от Министерски съвет и, в случай че не извършите предложение, това би означавало, че след Министерски съвет, и болшинството абдикира то този въпрос. Не се крийте зад опцията Неправителствени организации да вършат оферти. Имате отговорност към организирането на изборите “, реагира сопнато Зарков.

В последна сметка, изходът от процедурата остава също толкоз неразбираем, колкото и предната седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР